Cultura 20/02/2017

El III Congrés Internacional d’Història dels Pirineus ja té els seus ponents

L'organització obre el termini de presentació de comunicacions a totes les persones interessades a fer la seva exposició

2 min
María Jesus Perex Agorreta, Degana de la Facultat de Geografia i Historia de la UNED, farà la conferència inaugural / Flickr UNED

El III Congrés Internacional d’Història dels Pirineus ha tancat el programa definitiu de ponències. Així mateix, ha obert el termini de presentació de comunicacions a totes les persones interessades a fer la seva exposició. El Congrés tindrà lloc a la Seu d’Urgell i a Andorra la Vella del 16 al 18 de juny del 2017.

La conferència inaugural anirà a càrrec de María Jesús Peréx Agorreta, degana de la Facultat de Geografia i Història de la UNED. Serà el 16 de juny a l’església de la Immaculada del Seminari Diocesà.

A partir d'aquí, la resta de ponències tindran lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella el 17 i el 18 de juny. La primera d’elles, que versarà sobre la temàtica la producció i intercanvi en el marc d’una economia de muntanya, anirà a càrrec de Patrici Pojada, professor de la Universitat de Perpinyà i director adjunt del Centre de Recerques sobre Societats i Entorns Mediterranis, amb el títol 'El paper comercial dels Pirineus durant l’edat moderna'.

El segon bloc temàtic tindrà com a fil conductor la diversificació social de les comunitats pirinenques. En aquest cas, se centrarà en la ponència titulada 'Els Pirineus i la Segona Guerra Mundial: aliats, jueus i nazis busquen refugi a l’Espanya franquista' de Josep Calvet Bellera, membre del Servei d’Història, Documentació i Patrimoni de la Universitat de Lleida.

Durant la tarda serà el torn d’una ponència centrada en les realitats polítiques i administratives en l’àmbit pirinenc. Amb el títol 'El Bisbat d’Urgell, segles VI-VIII: en els orígens d’una diòcesi pirinenca', Carles Gascón Chopo, professor del Centre Associat de la UNED-La Seu d’Urgell, Secretari de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, profunditzarà sobre aquesta temàtica.

Per finalitzar el primer dia de ponències, el tema triat ha estat l’assentament i hàbitat en un medi complex. Juan Utrilla Utrilla, catedràtic del Departamento de Historia Medieval de la Universidad de Zaragoza pronunciarà 'Espacios de montaña: poblamiento y recursos naturales en los Pirineos centrales aragoneses (ss. XI-XV)',

El 18 de juny el congrés se centrarà en l’expressió artística i cultural als Pirineus. La ponència 'L’art rupestre paleolític dels Pirineus, art sense fronteres', a càrrec de Sergio Ripoll López, professor del Departament de Prehistòria de la UNED, serà la que tancarà dos dies de debats.

A banda de les ponències, les persones interessades a presentar una comunicació al Congrés poden enviar la seva proposta. El termini per presentar aquest resum és l’1 d’abril. Les comunicacions triades seran exposades un cop finalitzades les ponències, segons la respectiva temàtica.

El Comitè Científic del congrés serà l'encarregat d'avaluar les propostes i decidir quines es podran presentar.

stats