Cultura 25/04/2017

Ordino parlarà japonès

Del 9 al 21 de maig tindrà lloc el nou cicle 'Geografies' que explorarà la cultura, cinema i gastronomia del país nipó

Ana
2 min
El director de l'Institut d'Estudis Andorrans, Jordi Guillamet; la cònsol menor d'Ordino, Gemma Riba; i el coordinador de 'Geografies', Albert Padrol, presenten el cicle / ANA (C.G.)

OrdinoOrdino parlarà japonès entre el 9 i el 21 de maig. El motiu, un nou cicle impulsat per dos amics, el director de l'Institut d'Estudis Andorrans (IEA), Jordi Guillamet, i el fotògraf i editor Albert Padrol (un dels fundadors de la llibreria de viatges barcelonina Altaïr), durant un d'aquells sopars "on s'intenta arreglar el món". Van passar de voler arreglar-lo, a "voler explicar-lo", i d'aquí en va sortir un nou cicle, 'Geografies', tal com ha narrat Guillamet. "Geografies de la ment" on plasmar "espais de coneixement", ha afegit Padrol. Per a aquesta primera edició s'ha escollit el Japó, tenint en compte que el propi Padrol tenia accés a diversos especialistes de la seva cultura.

Padrol hi va contactar i ha aconseguit un programa de qualitat i quantitat (hi haurà actes pràcticament tots els dies). Al llarg del cicle, i fins i tot uns dies més enllà, s'exposaran a la Sala la Buna les fotografies de Tina Bagué i Toru Morimoto, parella que va voltar pel Japó durant 365 dies i que aporten "dues visions" d'un mateix país. El 10 i 11 de maig se celebraran dues conferències per plasmar també aquestes dues visions, la de fora, a càrrec de la catalana Verònica Calafell, i la de dins, a càrrec de Shigeko Suzuki, que parlarà sobre el concepte del treball i de la família japonesa.

El dia 12 Alexis Racionero, expert en cinema japonès, parlarà sobre el setè art i també serà l'encarregat d'introduir les tres projeccions de films del país nipó (17, 18 i 19 de maig): 'Yojimbo', 'El imperio de los sentidos' i 'Una pastelería en Tokio'. I el dia 13, arribarà el torn de la gastronomia, amb una conferència i tast a càrrec de Roger Ortuño, sommelier de 'shake'. Un dia després tindrà lloc un taller de cal·ligrafia, mentre que el dia 16 Jonathan López-Vera aprofundirà en la història dels Samurais. El cicle clourà amb un taller d'estampació japonesa i un per aprendre a preparar sushi de rotlle i una sopa de wakame i ou.

El títol escollit per a aquest primer cicle de 'Geografies' és 'Dõzo Yoroshiku', una salutació japonesa que vol dir "felicitat per a tots", "salutacions cordials" i "alegria", ha explicat Padrol.

La cònsol menor d'Ordino, Gemma Riba, ha explicat que quan els van proposar fer aquest cicle, "que pretén fer una immersió a la cultura japonesa", no s’ho van pensar dues vegades i els han posat a disposició locals i logística.

stats