Cultura 19/04/2017

Sobreviure per Sant Jordi: les propostes andorranes, les mediàtiques i les que sorprendran

'Passaport sense nom', d'Antoni Morell; 'A l'ombra del solstici', de Manel Gibert; i 'La Clara i la sopa de lletres', d'Albert Villaró i Laura Pal, són els llibres pirinencs que Anna Riberaygua anticipa que més triomfaran per la diada

C.g.
5 min
Sant Jordi 2015

Andorra la VellaNo és fàcil sobreviure per Sant Jordi. Les darreres setmanes, els darrers dies, l'allau de noves propostes literàries que surten del forn a punt per ser adquirides durant la diada és constant. "I els propers dies encara en sortirà algun més", assegura Anna Riberaygua, de la llibreria La Puça d'Andorra la Vella. Aquesta setmana, Riberaygua va amunt i avall preparant la llibreria, engalanant-la per acollir els centenars de persones que hi entraran, buscant el llibre ideal per regalar a la parella, familiars, fills o amics. Amb ella fem un repàs des de l'ARA Andorra per les propostes que més considerem que seduiran. Per ser d'autors andorrans i pirinencs, per parlar del territori o per, senzillament, estar escrites per aquells escriptors considerats mediàtics que sempre acaben triomfant el 23 d'abril.

D'Andorra i dels Pirineus

Propostes andorranes pel Sant Jordi 2017

Anem a pams, i comencem pels d'aquí. Albert Villaró és una opció de les que mai falla, tot i que aquest any ha canviat de registre i abandona personatges tan carismàtics com l'inspector Andreu Boix per anar cap a 'La Clara i la sopa de lletres' (Aloma Editors), conte infantil que ha fet amb la il·lustradora Laura Pal. Està inspirat en la filla del propi Villaró.

Antoni Morell també torna, en aquest cas amb 'Passaport sense nom' (ANM Editors), on retrata una cinquantena de personatges carismàtics que han contribuït a escriure la història d'Andorra.

I sense marxar dels considerats més 'mediàtics', tenim l'ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio. 'Ideas chinas: el ascenso global de China y la Teoría de las Relaciones Internacionales' (Icaria Editorial) és un llibre que tracta de relacions internacionals, de política i de diplomàcia, "però escrit de manera amena, es nota la traça d'escriptor de l'ambaixador", assegura Riberaygua.

David Arrabal arriba aquest Sant Jordi amb la seva quarta proposta literària, 'Sitra Ahra' (autoeditat), on hi trobem dotze relats de terror i il·lustracions impactants. I si la d'Arrabal és la quarta, la de Robert Pastor és la cinquena a Andorra. 'Perdut i altres històries de les valls' (ANM) són quinze relats curts on es narren situacions fictícies, ambientades al país.

I tampoc ens podem oblidar del darrer premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions, dins els Fiter i Rossell: 'Honor de poble' (Pagès Editors), de Jordi Romeu. El llibre "narra petites històries de la quotidianitat de la gent que viu al poble, amb anècdotes que ens fan somriure" perquè estan narrades amb humor, garanteix la llibretera de la capital.

Una altra proposta és 'Seahorse' (Editorial Límits), de l'autora índia Janice Pariat, traduïda per l'andorrà David Gálvez. És la primera vegada que se la tradueix al català, explica Riberaygua. Pariat "és una gran escriptora, molt coneguda allà i poc coneguda aquí", afegeix.

Per als amants de la història, 'El camp de treball de la falç i el martell' (Edicions Salòria), escrit per Jordi Nistal, un professor de la Seu d'Urgell que s'endinsa als camps de treball de la república espanyola en plena Guerra Civil. I pels amants de la llengua, 'Dites, refranys i paraules de la Vall de Cabó' (Edicions Salòria), totes elles "molt extrapolables a les valls del Pirineu".

Riberaygua també ens parla del que defineix com "una petita joia", la qual serà difícil de trobar perquè se n'ha fet un tiratge molt curt. Es tracta de 'L'Art de Xavi Casals', on l'il·lustrador plasma els seus darrers deu anys de trajectòria. També és una petita joia, al parer de Riberaygua, 'Del Pas de la Casa. Menuda memòria' (ANM), de Marta Deu, "prosa poètica, fotografies i records d'una vida, d'un poble i d'uns pioners" que van crear la localitat del Pas de la Casa.

Encara n'hi ha més: 'Els frontals d'altar romànics de Cerdanya' (Salòria), d'Alfred Pérez-Bastardas; 'La Síndrome de l'escala' (Editorial Andorra), d'Antoni Caus; 'A l'ombra del solstici' (Editorial Andorra), de Manel Gibert, llibre de poesia; o el catàleg de l'exposició 'Madriu 8.8', recull fotogràfic de Jaume Riba i Àlex Tena, editat pel Govern d'Andorra.

Finalment, una recomanació un pèl diferent del concepte de llibre de Sant Jordi convencional. Es tracta de 'Premis Literaris Sant Jordi 2017', el recull dels contes guanyadors escrits pels alumnes del col·legi María Moliner, llibre que aquest any surt per primer cop coincidint amb la diada, amb motiu dels 25 anys d'aquests premis, i que compta amb la col·laboració de Bomosa.

I si haguéssim de triar quins són els que més es vendran? La llibretera aposta pel llibre de Morell, per la curiositat que genera, el de Deu, el de Gibert per ser un escriptor "conegut" i, evidentment, el conte infantil de Villaró.

Els mediàtics, l'aposta segura

Les propostes mediàtiques / C.G.

Fora del territori, sempre hi ha apostes segures, o almenys autors catalans que, treguin el que treguin, sempre figuren a les llistes dels més venuts. Per Sant Jordi 2017 tenim 'Homes d'Honor' (Grup62) de Xavier Bosch, el "boníssim" 'Rosa de cendra' (Grup62) de Pilar Rahola, 'Un home cau' (Rosa dels vents), de Jordi Basté (debuta amb novel·la negra) i Marc Artigau; 'La vida que aprenc' (Arcadia), de Carles Capdevila i que recull els seus millors articles; o 'El llibre de Merlí' (Rosa dels Vents), sobre la popular sèrie d'adolescents de TV3.

A més, s'han posat de moda també llibres sobre temes que es poden considerar actuals, també a Andorra. Són propostes que parlen de corruptes i corrupteles, com 'Llums i taquígrafs. Atles de la corrupció, el frau i la impunitat als Països Catalans' (Pol·len Edicions), d'Àlex Romaguera i David Fernàndez; o 'La gran teranyina' (Periscopi), de Roger Vinton.

Des de la llibreria La Puça, però, tres recomanacions de ficció fora de les apostes fàcils. Per una banda, l'últim llibre de l'escriptor italià Andrea Camilleri, 'No em toquis' (Grup62), "obra d'art" que trenca tots els esquemes de la novel·la negra. Que ningú s'esperi retrobar al comissari Salvo Montalbano al llibre, alerta Riberaygua. Per altra, el 'Restes Mortals' (Grup62) de Donna Leon i 'El monarca de las sombras' (Random House) de Javier Cercas.

Literatura infantil, no ficció i poesia

Propostes infantils / C.G.

Més enllà de la narrativa, una possible opció seria 'Un hort per ser feliç' (ARA llibres), de Marc Casabosch, on l'autor dona consells per tenir un hort ecològic a casa teva.

I per als més menuts, 'El meu germà petit invisible' (Libre Albedrío), d'Ana Pez, llibre "divertidíssim" que, això sí, s'ha de mirar amb unes ulleres especials, i 'El poble dorment' (Edicions Baula), de Rébecca Dautremer, amb il·lustracions espectaculars.

Per acabar aquesta guia de supervivència per escollir el llibre més adient per Sant Jordi, anem a la poesia, possiblement el més complicat de regalar. Riberaygua ho té clar: '25 poemas ilustrados de Miguel Hernandez' (Kalandraka) i 'Cosmonauta' (LaBreu Edicions), l'obra completa de Francesc Garriga.

Propostes de poesia / C.G.
stats