Cultura 19/05/2017

La frontera pirinenca i els refugiats acaparen la trobada literària de Sant Julià

El cap de Govern, Toni Martí, ha recalcat la voluntat d'acollir una vintena de desplaçats abans de finalitzar l'any

Ana
3 min
El cap de Govern, Toni Martí, El cap de Govern, Toni Martí, a la 1a Trobada literària transfronterera. / J.R. (ANA)

Sant Julià de LòriaRefugiats i Pirineus són dos conceptes que de forma general no solen anar lligats, tot i que la 1a Trobada literària transfronterera de Sant Julià de Lòria aborda el vincle entre aquests dos termes, mitjançant diferents conferències i taules rodones aquest dissabte.

L'escriptor, periodista i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Vicenç Villatoro, ha obert la trobada amb una conferència sobre el paper dels refugiats en la societat actual a l'Auditori Rocafort. En la seva intervenció, Villatoro ha recalcat el paper de la frontera en tots els conflictes, com un espai "dramàtic i d'esperança", així que ha aprofitat aquest element com a fil conductor de la situació viscuda ara fa més de 70 anys –Guerra Civil espanyola i Segona Guerra Mundial-, fins a arribar a la situació actual que viu Europa i Síria.

L'escriptor també ha desenvolupat els diferents trets que porten als refugiats a moure's, atès que "si la gent marxa contra la seva voluntat, cal mirar perquè ho fa". Per aquest motiu, Villatoro ha considerat que "cal que aquesta gent disposi de mitjans per viure dignament i per mi, això depèn de tenir feina". La Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial van ser els dos detonants del pas de refugiats pels Pirineus i el Principat, i és que milers de persones van travessar les fronteres pirenaiques per sobreviure als inferns de la guerra.

Precisament, Toni Martí, ha recalcat que tot aquest procés "ha format part de la nostra història", i és que el cap de Govern ha afirmat que "molts andorrans som fills de refugiats i de grans conflictes també surten grans oportunitats". Precisament i en aquesta línia, el cònsol major de la parròquia laurediana, Josep Miquel Vila, també ha destacat la bona rebuda d'aquesta iniciativa i, alhora, també ha reconegut que darrerament "hi ha un problema de pau i de guerra", i és que segons ell "cal trobar solucions al conflicte, tot i que serà complicat".

Vila també ha afirmat que "l'empatia permet travessar aquestes barreres que posen els uns i els altres", tot i que també ha recalcat que "s'ha de fer amb seny perquè en cas contrari no es podria admetre i seria un atemptat per aquell que els rep". El cònsol lauredià ha considerat que Andorra sempre ha estat "un testimoni" d'aquest tipus de casos amb les diferents guerres als països veïns. Aquest fet i molts d'altres s'abordaran al llarg d'aquest dissabte en les diferents taules rodones que es faran a l'Auditori Rocafort.

Voluntat d'acollir refugiats abans de finals d'any

El cap de Govern ha reafirmat la voluntat d'acollir vint refugiats del conflicte de Síria, ja que "hem d'honorar la nostra tradició perquè Andorra és un país de refugiats". Tot i això, Martí ha reconegut que "ho farem quan tinguem totes les garanties", atès que "abans hi havia una gran dinàmica a favor d'acollir-los i sembla que s'ha trencat". En aquest sentit, el mandatari ha indicat que la voluntat és acollir-los "abans que finalitzi l'any".

Martí troba "encertades" les paraules de Mas

El cap de l'executiu també ha dedicat unes paraules a les declaracions realitzades aquest dijous per l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, en referència a un possible posicionament d'Andorra en el procés independentista català. Martí ha considerat "encertades" les paraules de Mas, ja que "mai ens han forçat a decidir". Tot i això, el mandatari ha recalcat que les relacions no només es tenen amb el govern d'un estat i que sempre "tindrem un bon veïnatge amb Catalunya".

stats