Economia 20/02/2017

La Cambra alerta que la sortida de la crisi no ha estat igual per a tots els sectors

La Cambra demana que s'implementi l'administració electrònica, que es tingui en compte les condicions de tots els sectors econòmics per valorar la crisi i avisa d'un 2017 marcat pel pla estratègic de comerç i la negociació amb la UE

Sergi Franch
4 min
Imatge de la roda de premsa a la Cambra de Comerç

Andorra la VellaEl president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, Marc Pantebre, ha qualificat el 2016 com un “any ric d’activitats de la Cambra”. Ho ha fet amb les dades sobre serveis que aquesta institució ha prestat a les empreses del país en el transcurs del 2016. Són consultes empresarials, certificacions d’origen, legalitzacions de factures comercials i de signatures, registres al cens de la Cambra o certificacions de signatures. Aquests serveis han estat presentats en l’informe d’activitat de la institució, un nivell frenètic que ha reconegut que serà “difícil de poder repetir”. I és que després de traslladar-se als nous locals, l’entitat “ha augmentat la seva freqüentació en més de 1000 persones”.

Entre els serveis que millor èxit i valoració en fan des de la Cambra hi ha el Servei d’Atenció a la Petita Empresa (SAPE), on s’hi adrecen totes les empreses que tenen neguits i dubtes a plantejar, i que ha comptat amb més de 2.000 consultes. Després, l’àrea de formació. De fet, en el cas d'aquesta àrea, la Cambra ha anunciat que juntament amb la Universitat d’Andorra (UdA), a partir del mes d’octubre es posarà en marxa un postgrau d'agents comercials que aniran especialment adreçats a les petites empreses del país. Uns estudis "potents", que segons la responsable de la Cambra Stella Canturri, tenen la voluntat d’acostar els empresaris als coneixements sobre gestió empresarial i activitat comercial.

Un 2017 ple de reptes i projectes

El president de la Cambra, Marc Pantebre, ha volgut destacar la importància d'aquest 2017 en el marc de la implementació del pla estratègic del Comerç de Compres, després de l’avaluació feta i presentada fa uns mesos per part del Govern. Pantebre ha destacat la satisfacció perquè “s’ha comptat amb nosaltres”, la identificació de les àrees d’intervenció i l’aportació de solucions als problemes que presenta el sector.

També ha destacat el procés de participació que la Cambra té en marxa amb les negociacions amb la Unió Europea en el marc de l’acord d’associació, on l’organisme que aplega els empresaris hi va “junts en una sola veu”. Més de 50 empresaris s’han reunit per discutir i avaluar la situació del sector de cara la negociació de la lliure circulació de mercaderies en diferents grups de treball, ha detallat el president de la Cambra.

En aquest context, Pantebre ha recordat que el país ve d’uns anys “extremadament complicats” arran de la situació de crisi econòmica, i un període de deu anys on hi hagut un desplegament legislatiu important, canvis en les condicions impositives i les noves regulacions que han afectat de ple el sector empresarial i comercial. “Ens trobem en un procés de negociació amb la UE on se’ns ha demanat la nostra opinió sobre la lliure circulació de mercaderies”, fet que valora com un canvi positiu en l’actitud i la voluntat de la delegació andorrana per atendre les propostes del sector. Tot i així, es mostra convençut que “el ritme de les negociacions no el marca ni tan sols el Govern” i que en el cas del proper mes de març es plantejaran algunes de les línies de la proposta sobre lliure circulació de mercaderies però ha volgut recordar que els “textos no són definitius fins que no se signen”.

Suspens en administració electrònica

La majoria d’empreses compten amb certificat digital, no perquè hi hagi un servei de tràmits electrònics amb l’administració andorrana, sinó perquè aquestes treballen a l’estranger i utilitzen de manera usual i quotidiana. “No és que sigui el futur, és el present”, ha recordat Pantebre, que ha assenyalat com facilitar els tràmits, estalviar desplaçaments i agilitzar les obligacions i els registres i que caldria ampliar el número de tràmits electrònics amb el Govern. Un canvi que hauria d’arribar a totes les empreses, fins i tot amb la signatura de les nòmines de salaris.

En aquest sentit, la Cambra ha aprofitat aquest dilluns per presentar la nova web amb un format modern i net, que actualitza els tipus de serveis que la institució presta als seus associats i la informació que genera. A banda, un recopilatori de legislació, la sol·licitud de la signatura electrònica i un apartat de formació. Precisament, i amb el nivell d’activitat formativa, la voluntat de l’espai web de la Cambra és oferir una aula virtual de formació per a les empreses del país i que sigui un espai de formació de les empreses.

"Si s'ha sortit de la crisi, no ha estat una sortida igual per a tothom"

Preguntat sobre la valoració que la setmana passada va fer el ministre Camp respecte l'anunci d'una suposada sortida de la crisi, que cap organisme internacional ha certificat, Pantebre s'ha mostrat prudent i ha recordat que "els indicadors econòmics són dades segures i certes", precisament les xifres que va analitzar el ministre. "És veritat que tècnicament les dades representen una millora en alguns sectors més que altres", i com la Cambra de Comerç s'ha felicitat per exemple de les obertures de comerços, "però no podem estar igualment contents amb els altres sectors".

Pantebre ha recordat l'impacte de set anys de crisi i la important sotragada del sector bancari que representa el 20% del PIB del país, “i el 20% del PIB no és broma”. Per això, més enllà de la part de percentatge ha volgut recordar el president de la Cambra que la importància d'aquest sector és com incideix en d'altres activitats. Sobre l'informe de conjuntura i de resultats que presentarà properament la Cambra, "tancarem el 2016 millor que com van tancar el 2015", ha assegurat. Que s’ha sortit de la crisi? “Depèn de com es miri i la percepció que es tingui dels diferents sectors”, ha puntualitzat Pantebre, que ha donat el titular “la sortida de la crisi no ha estat igual per tots els sectors”.

stats