Economia 08/03/2017

Regulat l'intercanvi d'informació fiscal grupal i espontani

En virtut del conveni signat amb l'OCDE, els intercanvis d'informació a la demanda ja no queden restringits als països amb els quals es va signar un conveni bilateral, sinó que s'amplien al centenar de països que han signat el conveni multilateral amb l'OCDE

Ana
2 min
El ministre Portaveu i de Finances, Jordi Cinca / M.T. (ANA)

Andorra la VellaEl Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei d'intercanvi d'informació mitjançant sol·licitud prèvia i d'intercanvi d'informació espontani, que substituirà la Llei d’intercanvi d’informació en matèria fiscal amb sol·licitud prèvia aprovada l'any 2009. L'objectiu és adaptar la legislació als nous requeriments de l'OCDE en aquesta matèria, de manera que el nou text obre la porta a demandes d'informació grupals, és a dir, de persones físiques o jurídiques que compleixin un mateix patró de comportament. També es regula l'intercanvi espontani, que permetrà que un país, a iniciativa pròpia, pugui trametre a un altre país informació de qualsevol tipus d'activitat que pugui tenir rellevància fiscal per a aquest segon. A més, el ministre Portaveu, Jordi Cinca, també ha destacat que en virtut del conveni signat l'any passat amb l'OCDE, els intercanvis d'informació a la demanda ja no queden restringits als països amb els quals es va signar un conveni bilateral, sinó que s'amplien al centenar de països que han signat el conveni multilateral amb l'OCDE.

La nova llei que el Govern entrarà a tràmit parlamentari sobre l'intercanvi d'informació fiscal a la demanda recull els nous requeriments que l'OCDE ha anat fent des que el 2009 Andorra va aprovar la primera legislació en aquesta matèria, i que van requerir també que l'any passat s'introduís l'intercanvi automàtic d'informació. El ministre Jordi Cinca ha explicat que una de les novetats més rellevants és el desplegament de com dur a terme demandes d'informació grupals. Així, si fins ara les sol·licituds d'informació a la demanda només podien ser individuals, ara s'obre la porta a demandes grupals, és a dir, de persones físiques o jurídiques que compleixin un mateix patró de comportament fiscal que vol ser analitzat pel país d'on són residents fiscals.

D'altra banda, la nova llei també regula l'intercanvi espontani, una modalitat que ja recollia el conveni multilateral amb l'OCDE signat l'any passat. Aquesta nova modalitat "canvia totalment la filosofia" de l'intercanvi d'informació a demanda, ja que permet que un país, a iniciativa pròpia i sense prèvia demanda, pugui fer arribar a una altra jurisdicció informació que consideri que li pot ser d'interès, sobre qualsevol tipus d'operació o activitat que tingui rellevància fiscal. Cinca ha assegurat que aquesta via continua sent per informació només dins l'àmbit fiscal, i que encara és una modalitat molt embrionària, de manera que encara hi ha poc desenvolupament de com s'ha de dur a terme "però teníem l'obligació d'incorporar-la en la nostra legislació tal com han fet tots els països de l'OCDE".

De fet, el projecte de llei aprovat aquest dimecres s'emmarca dins del paquet legislatiu que el Govern ha elaborat per poder encarar les avaluacions del Moneyval, del GAFI i de l'OCDE a les quals el país s'ha de sotmetre aquest 2017.

El projecte de llei també preveu que els intercanvis d'informació amb sol·licitud prèvia ja no estiguin restringits als països amb els quals Andorra disposa d'un conveni bilateral d'intercanvi d'informació o un CDI, sinó que s'amplia a tots els països signataris del conveni multilateral amb l'OCDE, que són ja un centenar.

stats