Economia 22/05/2017

Les franquícies comercials no es toquen

El Govern informa que es mantindrà el valor del que poden passar els viatgers per la duana, tal com consta a l'acord duaner

Ana
3 min
El cap de Govern, Toni Martí, conversa amb el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach / C.G. (ANA)

Andorra la VellaLes actuals franquícies comercials establertes dins l'acord duaner del 1990, i que estableixen el límit de productes que els viatgers poden passar per la frontera sense haver de declarar, es mantindran dins l'acord d'associació. Així ho han comunicat el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, durant la reunió de la taula del pacte d'estat que ha tingut lloc aquest dilluns al matí amb els agents econòmics i socials del país, han informat fonts presents a la trobada. Per exemple, es garanteix que els viatgers podran seguir enduent-se un cartró i mig de tabac, 1,5 litres de licors de més de 22 graus o fins a 900 euros en productes industrials en general. Cal tenir en compte que les franquícies andorranes són més elevades en comparació a la resta de països d'Europa, han destacat fonts de DA. El que sí que es tocarà seran algunes limitacions actuals d'aquestes franquícies, les que van en funció del pes (1.000 grams de cafè o 75 grams de perfums), que se substituiran per valor monetari.

Des de la Cambra de Comerç, el seu president, Marc Pantebre, ha celebrat aquesta molt bona notícia ja que era una de les reivindicacions dels empresaris.

Pel que fa a l'estat de les negociacions sobre la lliure circulació de mercaderies, la intenció del Govern, després de recollir l'opinió dels sectors involucrats, és que del capítol 1 al 23 de productes agrícoles s'incloguin dins l'acord d'associació i, per tant, entrin a formar part del mercat europeu. "Estem contents, perquè obrirà les portes a molta gent", pensant en els petits productors del país que volen créixer, ha manifestat el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach. "Tot el que sigui poder diversificar l'economia andorrana és una bona notícia", ha afegit.

Pel que fa al capítol 24, segueix sent el principal cavall de batalla que el Govern haurà de defensar a Brussel·les. El sector del tabac vol que aquest capítol romangui intacte tal com està definit a l'acord duaner, amb preferències per sobre les europees sobretot pel que fa a l'hora d'importar, o almenys mantenir un període de transició no més curt de 20 anys. El Govern ha recollit aquest sentiment i així el plantejarà a la Unió Europea. La sensació és que la predisposició per part d'Europa hi és i que es va per bon camí, o això és el que l'executiu ha transmès als presents a la reunió.

En declaracions posteriors, el ministre Gilbert Saboya també ha destacat que els operadors dels sectors agrícoles del capítol 1 al 23 tindran l'oportunitat de poder comerciar més enllà de les fronteres andorranes, tot i que ha remarcat que "aquesta possibilitat estarà subjecta al fet que trobem una solució global, incloent també el tabac". Així, ha explicat que la Unió Europea ha demanat una proposta més detallada sobre la possible solució "més enllà dels principis bàsics que ja vam presentar. De fet, ha assegurat que durant les negociacions encara no s'ha posat sobre la taula cap xifra concreta sobre el termini de transitorietat que es podria establir, una qüestió que només es va tractar amb converses amb el president de la Comissió Europea, Jean Claude Junker. L'objectiu, segons Saboya, és trobar una solució per mantenir la viabilitat del sector agrícola i industrial del tabac pel seu impacte econòmic directe, i també per l'impacte que crea sobre les finances públiques. Aquesta proposta més detallada es treballarà amb els col·lectius de fabricants i de productors de forma conjunta i es presentarà durant la propera ronda de reunions prevista per a principis de juliol.

El ministre ha informat que durant les reunions que van tenir lloc a Brussel·les la setmana passada també es van fer alguns avenços pel que fa al marc institucional. Així, la UE ha estat sensible a les propostes conjuntes que Andorra havia fet amb Mònaco i San Marino per tal que les institucions que han de vetllar per l'acord d'associació siguin més equilibrades i més inspirades amb el model de l'Espai Econòmic Europeu. Per tot plegat, Saboya considera que el clima de receptivitat de la UE és "molt notable".

stats