Microsites Gastronomia 04/02/2017

Carles Flinch: "Em vaig sentir igual que un nen a Disneyland"

Un filet de bou amb rissoto de bolets, salsa de vi negre amb foie i verduretes de guarnició va ser la proposta del xef per donar a conèixer el potencial andorrà al prestigiós concurs Bocuse d'Or

C.g.
3 min
Carles Flinch cuinant durant l'exhibició al Bocuse d'Or / C.F.

Andorra la VellaFa just 30 anys, el prestigiós xef francès Paul Bocuse, un dels grans impulsors de la 'nouvelle cuisine', va decidir organitzar un gran concurs mundial d'alta gastronomia, per potenciar la competició gastronòmica entre països i fomentar també l'intercanvi d'experiències entre els millors cuiners internacionals. En l'actualitat, el concurs Bocuse d'Or és tot un esdeveniment, tant pel gran nombre de persones que congrega com també per la qualitat dels plats que s'hi cuinen. Paul Bocuse, amb més de 80 anys i tres estrelles Michelin al seu palmarès, segueix sent l'emblema de l'esdeveniment que duu el seu nom.

Mai abans, durant els 30 anys de competició (se celebra cada dos anys), un xef andorrà havia fet acte de presència i s'havia colat entre els millors. Fins arribar a l'edició del 2017, que es va celebrar a finals d'aquest mes de gener i on hi va participar, com a convidat, el cuiner andorrà Carles Flinch, del restaurant Can Manel. "A través de l'organització van contactar amb mi al mes de juliol" per si volia assistir a "l'espai VIP" que s'instal·la al costat de l'amfiteatre on té lloc la gran final del Bocuse d'Or a Lyon, a la qual hi participen 24 xefs de 24 països (després d'una dura preselecció). I no s'ho va pensar dues vegades.

Van ser uns dies intensos per a Flinch. No va parar. "Arribava a les 7.30 hores i sortia passades les 8 del vespre", explica, però "era divertidíssim" i "molt enriquidor". El paradís per a qualsevol cuiner, "com si portes un nen a Disneyland", resumeix. A banda de la diversió, de l'aprenentatge i de totes les idees culinàries que va poder copsar, el xef també va aprofitar per fer "promoció d'Andorra". Amb paraules, però també amb fets, ja que la millor carta de presentació van ser els seus plats, els quals van assaborir més de 80 persones per dia.

Carles Flinch durant l'exhibició al Bocuse d'Or / C.F.

El xef andorrà es va instal·lar el primer dia a l'espai VIP, amb una cuina oberta, set xefs més d'arreu del món i dos ajudants al seu càrrec. "Arribes a les 8 del matí i et diuen: què vols cuinar, carn o peix?". Ell es va decantar pel primer i va començar a furgar d'entre els ingredients que li van posar a l'abast. La seva elecció va ser un filet de bou amb rissoto de bolets, salsa de vi negre amb foie, i verduretes de guarnició.

L'endemà, Flinch va ser convidat a un estand d'un fabricant de cuines, espònsor del Bocuse d'Or. S'hi va fer un 'show cooking' on els cuiners feien el que s'anomena "plat 'signature'". Durant aquesta jornada, va decantar-se per un magret d'ànec amb salsa agredolça amb raïm, i trinxat. I de nou va haver de cuinar per a més de 85 persones.

Andorra, possible participant?

L'edició 2017 del Bocuse d'Or la va guanyar els Estats Units, mentre que el Bocuse de Plata i de Bronze van anar a parar a Noruega i a Islàndia, respectivament. Tots havien de fer el mateix plat: Pollastre de Bresse (denominació d'origen francesa d'aus criades en llibertat) amb crustacis. El segon repte va ser cuinar un plat 100% vegetal.

Només 24 països participen a la gran final. Que algun dia hi sigui Andorra és una utopia? "Participar-hi és difícil", reconeix Flinch, bàsicament perquè els que es presenten a la selecció "han de ser nacionals", cosa difícil tenint en compte el "handicap important de cuiners amb passaport andorrà que tenim". A més, també s'hauria d'aconseguir un representant que anés al Bocuse d'Or com a jurat. Complicat, diu el cuiner. De moment es queda amb el primer pas, el de ser convidat. Més endavant, ja es veurà.

stats