Misc 26/06/2016

Delta: un cert retorn als orígens

Els tradicionals premis de l’ADI-FAD, que tenen caràcter biennal, mostren les últimes tendències en disseny de producte, i en aquesta edició l’aposta passa per revisar i millorar vells productes i per l’artesania

i
Catalina Serra
4 min
El casc per a ciclistes Closca Fuga, retràctil, Delta d'Or

BarcelonaLa tendència és general. Ara el que es porta, i per molts anys, és reciclar, recuperar, revisar i, naturalment, redissenyar. Passa en l’arquitectura, en la moda, en el menjar i en el disseny de producte. “Una mica és la lògica del «per què s’ha d’inventar res si ja està tot inventat?». Del que es tracta és de posar-ho al dia, millorar la producció, adaptar-ho”, explica Gracia Cardona, presidenta de l’ADI-FAD, directora del diari online Diariodesign i membre del jurat dels premis Delta, que es van concedir a principi de mes. És una mica el que es porta ara, però, afegeix, no és l’única tendència que hi ha. El Delta d’Or, per exemple, ha anat a parar al Closca Fuga, un casc plegable per a ciclistes que ha dissenyat Closca Design, una start-up valenciana creada el 2013 amb el suport de la Universitat Politècnica de València, que, amb la col·laboració de la consultora CuldeSac, ja ha rebut nombrosos premis internacionals, entre ells el fet de vendre’s a la botiga del MoMA de Nova York. Aquesta manera de funcionar a partir de petites empreses creades en incubadores que aposten pel disseny i la internacionalització és també una altra tendència del disseny actual.

Tanmateix, els premis d’aquest any mostren una certa recuperació del sector, segons Gracia Cardona. “Ara els premis són biennals, i es va decidir que fos així per la crisi, perquè d’any en any no hi havia prou productes de qualitat per a la convocatòria -explica-. Però a l’edició d’aquest any s’han presentat molt productes, més que quan la convocatòria era anual, i hi va haver 80 finalistes de qualitat. Això és una prova que el disseny industrial torna a remuntar”. Tot i que els premis són molt amplis, internacionals i estan oberts a totes les tendències, els vuit premis Delta de Plata que s’han concedit aquest any comparteixen una certa mirada cap al producte artesà, reciclat o que revisa els vells dissenys per donar-los nova vida. Des d’una persiana millorada que serveix també per protegir de la pluja fins a unes rajoles hidràuliques amb disseny modern de la sempre sorprenent Carme Pinós.

L’ADI-FAD també ha concedit aquest any el premi ADI Cultura al projecte Adhocracy Athens i a la ja desapareguda Sala Vinçon de Barcelona. Fins al 31 d’octubre es pot veure una exposició amb tots els dissenys premiats de les diverses disciplines del FAD -incloent-hi els Delta- al Disseny Hub Barcelona (pl. de les Glòries, 37-38).

El Delta d'Or i els Delta de Plata

1. Closca Fuga.
Closca Fuga, Delta d'Or

Aquest casc per a bicicleta destaca pel seu disseny simple però acurat. El casc està format per tres anelles mòbils que permeten que es pugui plegar amb un sol moviment i ocupar, així, la meitat del seu volum inicial. Es fa en dos colors, blanc i negre, però incorpora viseres de colors. El disseny de Closca Design amb col·laboració amb CuldeSac s’exporta ja a més de 50 països i ha guanyat el Delta d’Or.

2. Mallorca.
Rajoles Mallorca, Delta de Plata

El nom d’aquestes rajoles dissenyades per l’estudi de Carme Pinós ja explica la seva procedència, l’empresa Huguet Mallorca, que s’ha especialitzat a modernitzar la rajola hidràulica incorporant-hi dissenys de reconeguts arquitectes i artistes. Delta de Plata.

3. Persiana Barcelona.
Persiana Barcelona, Delta de Plata

Pau Sarquella i Diana Usón van respondre a un concurs d’idees per millorar espais de la ciutat, i la seva idea va passar per substituir els lletjos plàstics per protegir la roba estesa per persianes tradicionals de corda que, gràcies a un redisseny de les làmines, es poden posar horitzontals i protegir per complet de l’aigua. També s’han millorat la corda, els acabats i el material, i es presenta en colors típics dels edificis de Barcelona. Ha guanyat un Delta de Plata.

4. Hotel Hanger.
Hotel Hanger, Delta de Plata

Un redisseny de l’incòmode model de penja-robes antirobatoris dels hotels amb un disseny de Borja García Studio elegant i pràctic. Delta de Plata.

5. Io.
IO, Delta de Plata

Llum de LED miniaturitzat pensat per a vitrines i aparadors. Disseny de Rubén Saldaña. Delta de Plata.

6. Santorini.
Llum Santorini, Delta de Plata

Làmpara d’exterior inspirada en els fanals de les barques de pesca. Disseny de Sputnik Estudio que permet crear diferents composicions. Delta de Plata.

7. KFN 29233.
KFN, Delta de Plata

Aquest frigorífic dissenyat per l’empresa Miele incorpora a la porta una pissarra que permet escriure i dibuixar amb guixos especials. Delta de Plata.

8. Serif.
Serif, Delta de Plata

Televisor de Ronan & Erwan Bouroullec per a Samsung. Amb perfil amb forma d’I, funciona com un moble sòlid i permet posar-hi damunt elements decoratius. Delta de Plata.

9. Banc Bernardes.

Banc dissenyat per una galeria d’art que ocupava un espai que havia sigut un convent. Això va marcar-ne l’estil. El disseny atemporal d’Andreu Carulla per a Sillería Vergés ha guanyat un Delta de Plata.

Banc Bernardes, Delta de Plata
stats