12/12/2015

El nus sirià

4 min
El nus sirià

Durant quatre anys, una guerra sagnant ha arrasat Síria. El que va començar com un aixecament democràtic contra la dictadura de Baixar al-Assad s’ha transformat en un embolic de conflictes que reflecteix, en part, una lluita de poder brutal entre l’Iran, Turquia i l’Aràbia Saudita pel domini regional. Aquesta lluita, com ha demostrat el combat al Iemen, podria desestabilitzar tota la regió. I ara Rússia, mitjançant la seva intervenció militar favorable a Al-Assad, està intentant millorar la seva condició de potència global en relació a Occident (i els Estats Units en particular).

De manera que el conflicte a Síria està passant, almenys, en tres nivells: local, regional i global. I com que es va permetre que la lluita s’agreugés i es propagués, hi ha aproximadament 250.000 persones que han mort, segons estimacions de les Nacions Unides. Aquest estiu, l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats va xifrar la quantitat de refugiats que havien fugit de Síria en quatre milions, a més de 7,6 milions de persones desplaçades internament. Mentrestant, el flux de refugiats sirians que entren a Europa s’ha convertit en un dels principals desafiaments que ha enfrontat fins ara la Unió Europea.

La guerra civil siriana també s’ha transformat en el terreny fèrtil més perillós per al terrorisme islamista, com ho han demostrat els atemptats de l’Estat Islàmic (EI) a Ankara, Beirut i París, i el bombardeig d’un avió de passatgers rus sobre la península del Sinaí. És més, l’abatiment per part de Turquia d’un avió de guerra rus ha ressaltat el risc que potències importants es vegin involucrades directament en el conflicte. Després de tot, Turquia, com a membre de l’OTAN, tindria dret a l’assistència militar de l’Aliança si fos atacada.

Per totes aquestes raons, s’ha de posar fi a la guerra siriana com més aviat millor. No només el desastre humanitari està empitjorant gairebé diàriament, també ho fan els riscos de seguretat que emanen de la guerra.

Després dels atemptats terroristes del 13 de novembre a París, va sorgir una nova oportunitat per acabar amb l’agonia de Síria, perquè tots els actors importants (excepte l’EI) estan ara disposats a seure junts a la taula de negociació. Però, si bé tots els actors han acordat combatre l’EI primer de tot, el gran interrogant segueix sent si de debò ho faran.

Els kurds del nord de Síria i l’Iraq són els combatents més efectius contra l’EI, però les seves pròpies ambicions nacionals els van enfrontar amb Turquia. L’Iran i l’Aràbia Saudita estan lluitant principalment entre si per un predomini regional, basant-se en actors que no són estats. Rússia està lluitant per un estatus global i contra qualsevol forma de canvi de règim.

Rússia es troba així aliada amb l’Iran en el seu suport a la dictadura d’Al-Assad, mentre que l’Iran, al seu torn, persegueix els seus propis interessos geopolítics donant suport al seu aliat xiïta al Líban, Hezbol·lah, per al qual el territori interior sirià és indispensable. França és més seriosa que mai respecte de combatre l’EI, i Alemanya i altres europeus se senten obligats a assistir-la -i a frenar el flux de refugiats que provenen de la regió.

Els Estats Units, mentrestant, estan operant amb el fre de mà posat. El president Barack Obama, essencialment, vol evitar involucrar els Estats Units en una altra guerra al Pròxim Orient abans que acabi el seu mandat. No obstant això, com que la principal potència global s’ha mantingut a banda, el resultat inevitable ha sigut un buit de poder summament perillós que el president rus, Vladímir Putin, intenta explotar.

Especialment, com que els Estats Units es neguen a liderar-ho i Europa és massa feble militarment per influir per si sola en els desenvolupaments a Síria, hi ha l’amenaça d’una aliança europea de facto amb la Rússia de Putin. Aquest seria un greu error, ja que qualsevol tipus de cooperació amb Rússia no contindria ni acabaria amb la guerra a Síria. De fet, hi ha motius per témer el contrari: qualsevol cooperació militar amb Al-Assad -l’objectiu i el preu de Putin- portaria a una gran majoria de musulmans sunnites a caure en braços dels islamistes radicals.

Aquest tipus de tendència ja és visible a l’Iraq. El govern dominat pels xiïtes de l’ex primer ministre Nuri al-Maliki va tenir un paper decisiu a l’hora de radicalitzar els sunnites iraquians i convèncer-los de donar suport a l’EI. Seria extremadament estúpid obstinar-se a repetir el mateix error a Síria. Per cert, una negociació d’aquestes característiques no tindria res a veure amb la realpolitik, ja que la guerra a Síria no es pot acabar si l’EI o Al-Assad segueixen en escena.

Qualsevol col·laboració occidental amb Rússia ha d’evitar dos desenllaços: la vinculació de Síria amb Ucraïna (per exemple, les negociacions amb l’Iran respecte de limitar el seu programa nuclear van arribar a bon port sense una associació d’aquest tipus) i una cooperació militar amb Al-Assad. Més aviat, s’hauria de fer l’intent de vincular una intervenció militar contra l’EI, realitzada sota l’empara del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, amb un acord sobre un procés de transició política que passi d’un armistici a un govern d’unitat nacional per a Síria i la fi del règim d’Al-Assad.

I hi ha altres grans desafiaments que treuen el cap més enllà de Síria: la situació de caos en què va caure l’Iraq, íntimament vinculada a l’estratègia siriana, amenaça de convertir-se en un nou teatre de conflicte entre l’Iran i l’Aràbia Saudita. Llevat que es contingui aquesta batalla per l’hegemonia regional, és inevitable que es produeixin altres guerres de poder, amb tots els riscos que comporten.

En definitiva, la batalla decisiva amb l’extremisme islamista tindrà lloc a l’interior de la comunitat sunnita. Quina forma d’islam sunnita prevaldrà, la versió saudita-wahhabita o una de més moderna i moderada? Aquest és l’interrogant decisiu en la lluita contra l’EI i els de la seva mena. En aquest context, serà important tenir en compte la manera que tindrà Occident de tractar els seus musulmans. Pot fer-ho com a ciutadans ben rebuts amb els mateixos drets i obligacions, o com a forasters permanents i com a carn de canó per als reclutadors jihadistes.

Copyright Project Syndicate

stats