20/09/2015

Els primers cent dies del canvi en els municipis

2 min
Hila i Noguera s’abracen el dia la investidura del socialista com a nou batle.

PalmaÉs un govern diferent dels de les altres grans institucions. Hi participen junts el PSIB, MÉS i Som Palma -una llista municipal de Podem-, i la presidència, en aquest cas la batlia, es repartirà a parts iguals entre el socialista José Hila i l’ecosobiranista Antoni Noguera. Malgrat això, el tripartit ha arrancat en els primers cents dies de gestió sense mostrar fissures evidents i marcant perfil amb uns primers gestos per fer visible un cert canvi.

Però, de moment, són just això, gestos, perquè no hi ha hagut temps per fer res més. També s’han llançat anuncis que s’hauran de concretar, de la mateixa manera que passat el temps de gràcia es mantenen problemes importants que, en el cas de no resoldre’s aviat, poden acabar arrossegant el balanç del mandat. El buit de poder en el comandament de la Policia Local i el bloqueig del palau de congressos són una llum vermella d’alerta sobre la inexperiència general de l’equip de govern i la necessitat de més marge. I l’augment de la despesa en alts càrrecs provoca més exigència.

Palma ja té una vertadera Oficina Antidesnonaments, s’ha aplicat una certa disciplina urbanística -les Fontanelles, Sant Carles, el Molinar...- i l’equip de govern té en el diàleg social i la participació ciutadana la principal bandera. Per fer-ho, segueixen el guió d’un acord de governabilitat -i aquí és on hi ha més estirades internes per apropiar-se de les fites-, en el qual es fixaren deu mesures urgents, les que s’entén que s’haurien d’haver complit en aquests primers cent dies.

La seva revisió mostra un compliment en almanco la meitat d’elles. A les tres més significatives esmentades, se n’hi afegeixen dues més amb un important component ideològic com són la recuperació del reglament de normalització lingüística -el català torna a ser la llengua vehicular de Cort- i la declaració de Palma com a ciutat antitaurina.

Mesures per concretar

Però aquestes mesures encara no arriben al carrer. L’ordenança cívica no s’ha derogat i tampoc no s’ha plantejat cap alternativa, mentre que els problemes de renous i ocupació de la via pública continuen sent un dels majors problemes de la ciutadania. S’han obert polèmiques com la de les terrasses del Born sense tenir una decisió presa. Emaya ha contractat més treballadors, però la ciutat continua bruta a l’espera que es concretin més mesures. Tampoc no s’han pres gaires mesures en els serveis socials, al marge de la feina contra els desnonaments, malgrat que es tracta d’una àrea que els grups que ara governen denunciaven a l’oposició que es trobava a prop del col·lapse per culpa de la crisi i de la poca resposta municipal.

La xifra simbòlica dels cent dies de gestió permet una anàlisi a molt curt termini. Deixa fora, per exemple, l’elaboració dels primers pressupostos del tripartit, per a l’any 2016, on es podrà comprovar la traducció de les prioritats anunciades en partides econòmiques. Malgrat l’augment de la despesa que comporten les mesures i anuncis fets, des de l’equip de govern se sosté que els impostos i tributs municipals es mantindran congelats, i que només es repercutirà sobre l’IBI de les grans superfícies comercials.

stats