14/06/2017

Un ‘InfoK’ molt sagnant

2 min

Dimarts l’InfoK, del canal Super3, feia un especial dedicat a la menstruació. Pares i escoles ja tenim una nova càpsula pedagògica que facilitarà la feina a l’hora d’explicar què és la regla. L’aposta és necessària perquè trenca amb el tabú i normalitza un fet fisiològic que sovint s’amaga o s’hi fa referència amb menyspreu. Un detall insignificant que em va agradar és que l’editora i presentadora, Laia Servera, parlés en primera persona del plural a l’hora de referir-s’hi: “Totes les dones la tenim o la tindrem un cop al mes. Més de tres mil cops a la vida. Així doncs, és millor conèixer-la bé, oi?”

El guió del programa va abordar la menstruació tant des del punt de vista més científic (de què serveix i com es produeix) com des d’aspectes quotidians i pràctics (mètodes per absorbir el líquid menstrual), i també des del vessant cultural (llegendes i estigmatització en altres cultures i en la pròpia), el nivell reivindicatiu (iniciatives per normalitzar el fet) i fins i tot amb un apunt final humorístic per desdramatitzar les circumstàncies.

Això sí, hi va faltar algun esquema o infogràfic senzill que expliqués, des del punt de vista anatòmic, quin és el procés de l’òvul fins a ser expulsat. La secció del Piriscopi de Miquel Piris utilitzant l’al·legoria d’un niu amb ocellets pot resultar puntualment il·lustrativa, però distorsiona excessivament la realitat de l’òvul si no hi ha un complement gràfic que s’ajusti més a l’anatomia humana. Pot servir de metàfora esporàdica, però va faltar un dibuix de l’aparell reproductor femení en algun moment del programa.

Va ser divertida la conversa entre un grup d’adolescents, nois i noies, que parlaven sobre com vivien la regla i què en sabien. Segurament, l’esforç que van demostrar tots davant les càmeres, quant a maduresa, comprensió i naturalitat a l’hora de parlar-ne, contrasta amb la quotidianitat a les aules i la vergonya (o mofa) que per a molts encara implica. Però el que fa l’InfoK és també crear models de conducta que mostrin als espectadors l’actitud correcta, natural i lògica davant d’una cosa tan normal i saludable com la regla. Molt encertat també utilitzar l’exemple de la campiona de natació xinesa Fu Yuanhui com a referent femení per explicar la convivència amb la menstruació de manera positiva i activa.

Servei públic i un plantejament periodístic excel·lent perquè, fins ara, a la televisió, l’única informació que es donava sobre la regla és que és un líquid de color blau que s’absorbeix en compreses que fan olor de núvol, que quan la tenim ens persegueix una senyora malvada amb un vestit vermell, que és important que no es noti, no es vegi, ni traspassi, i que les úniques que en fan propaganda són models que ensenyen el seu culet i es llencen a la piscina sense verbalitzar mai la paraula regla. Gràcies, InfoK, per la píndola necessària de realitat.

stats