LA GUERRA A SÍRIA
Internacional 28/07/2012

Al-Assad, a punt per arrasar Alep

N. Macfarquar / K. Fahim
3 min
ENTERRAMENT DURANT EL RAMADÀ
 Imatge difosa per la xarxa opositora Shaam News ahir d'un funeral al poble de Binnish, a la província d'Idlib, situada al nord-oest de Síria. Les forces fidels a Baixar al-Assad han envoltat del tot la ciutat d'Alep i no permeten als refugiats arribar fins a la frontera turca, com explicava ahir un contrabandista turc. "La gent es queda a casa, a Síria".

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTHelicòpters de l'exèrcit sirià van atacar ahir barris de l'assetjada ciutat d'Alep i van deixar almenys una dotzena de morts enmig de l'alarma internacional creixent per la perspectiva d'un setge sagnant per part del govern.

Els ciutadans van alertar de la disminució de subministrament de pa i combustible, i d'un control militar que oprimeix cada cop més. Un comandant major dels rebels va dir que divendres havia vist uns 80 tancs del règim als afores del sud de la ciutat. "S'estan preparant per reocupar barris en mans dels rebels", va dir Malek al-Kurdi en una conversa telefònica. "Necessiten una força enorme".

Des de Ginebra, l'alta comissionada de les Nacions Unides pels Drets Humans, Navi Pillay, va alertar d'una "confrontació imminent" a Alep, va dir que havia rebut informes sense confirmar d'atrocitats mentre els xocs augmentaven i va demanar al govern i els rebels que protegissin els civils.

Pillay va afirmar que "ha sorgit un patró identificable", i va informar que l'exèrcit havia envoltat ciutats i pobles, bombardejat diverses àrees abans d'accedir-hi per terra i executat sumàriament els sospitosos de lluitar amb els rebels. Pillay va citar altres informes no confirmats segons els quals els combatents de l'oposició haurien torturat i executat presoners.

"No cal dir que l'augment de l'ús d'armes pesants, tancs, helicòpters i fins i tot caces en àrees urbans ja ha causat moltes víctimes civils i en posa moltes d'altres en gran perill", va dir Pillay.

Les seves declaracions van arribar el mateix dia que el Comitè Internacional de la Creu Roja anunciava que retirava alguns dels seus treballadors de Damasc per por que la situació es compliqués. L'organització va remarcar que no suspenia les seves activitats i que un equip d'una cinquantena de persones seguirien al terreny.

Activistes d'Alep van xifrar en una dotzena els morts per un míssil que va caure a prop d'un mercat de verdures al barri de Ferdoss. Majed Absel Nour, un portaveu a Alep de la xarxa de notícies Shaam -un grup antigovernamental-, va informar d'un "èxode massiu" des del barri i de xocs entre rebels i soldats del règim en dos punts de control.

No obstant això, a uns 50 quilòmetres a l'oest d'Alep vers la frontera turca, en un punt de control policial assotat pel vent a prop del poble de Reyhanli, hi havien arribat pocs refugiats. "L'exèrcit ha envoltat completament Alep, de manera que els refugiats no poden arribar a la frontera", va dir un contrabandista turc. "La gent es queda a casa, a Síria".

Primera deserció al Parlament

Mentre Alep es preparava per a la batalla, membres de l'oposició van dir que una diputada del Parlament sirià provinent d'Alep havia desertat i creuat la frontera cap a Turquia. La legisladora, Iklhas Badaui, va ser escollida al maig en un Parlament vist com una cambra submisa als interessos del partit Baas del president Baixar al-Assad. Les eleccions van ser rebutjades per l'oposició.

Badawi va criticar en declaracions a l'agència semioficial turca Anadolu el Parlament del seu país, dient que "l'opressió a Síria és insuportable, no hi ha ningú que ho pugui aguantar".

Un funcionari local turc que va confirmar que Badaui havia creuat la frontera va dir que no se la situaria en un centre de refugiats a causa del seu "estat especial".

Els opositors del govern, ansiosos per rebre notícies sobre esquerdes en el règim, han aclamat les desercions de funcionaris de molt menys rang. "Treballarem per ajudar-la i fer-la sentir a gust", va dir George Sabra, membre del Consell Nacional Sirià, el principal grup opositor a l'exili. "El règim està aïllant els patriotes".

Experts militars han especulat durant molt de temps que l'exèrcit d'Al-Assad, que s'ha estat esforçant per aixafar la resistència rebel en àrees urbanes com Homs, Hama i més recentment els barris centrals i del sud de Damasc, no té prou recursos militars per iniciar una ofensiva armada a totes les ciutats principals a la vegada. Això explicaria el retard de l'ofensiva a Alep, on fa dies que es prepara l'atac.

Un dels habitants de la ciutat, l'Ahmed, explicava via Skype que la ciutat estava convulsa pels rumors que la quarta divisió d'elit de l'exèrcit, dirigida pel germà d'Al-Assad, Maher, s'estava preparant per a l'atac. "Estem aterrits", deia l'Ahmed.

Els Estats Units es van mostrar preocupats dijous per la possibilitat d'una xifra massiva de víctimes a Alep, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i una de les ciutats més històriques del Pròxim Orient. Victoria Nuland, portaveu del departament d'Estat dels EUA, va dir que Washington estava preocupat per la possibilitat "de veure una massacre a Alep" i va afegir que "aparentment és el que busca el règim".

No obstant això, Nuland va indicar que els EUA no reconsideraran la seva posició contra una intervenció militar. "No creiem que abocar més combustible al foc hagi de salvar vides". La portaveu va establir una clara distinció entre Alep i la ciutat líbia de Bengasi, on la por a una massacre de les tropes governamentals va portar al bombardeig de l'OTAN que va ser decisiu per acabar amb Gaddafi.

stats