CONFLICTE DIPLOMÀTIC
Internacional 20/08/2012

Assange demana a Obama que aturi la "caça de bruixes"

Assange ha tornat i ho ha fet amb un atac directe al president dels EUA, Barack Obama. En la seva primera aparició en dos mesos, va acusar-lo d'ordenar una "caça de bruixes" contra Wikileaks .

Carme Riera Sanfeliu
3 min
REFUGI SENSE SORTIDA  Assange va parlar flanquejat per símbols equatorians i policies britànics des del balcó de l'ambaixada que no pot abandonar.

BARCELONA."Avui sóc aquí perquè no puc ser allà amb vosaltres". Flanquejat per la bandera de l'Equador i el còndor dels Andes que sosté l'escut del país, Julian Assange va pronunciar ahir un discurs amb tics de míting polític a favor de la llibertat d'expressió des del balcó victorià de l'ambaixada a Londres del país que dijous li va concedir asil diplomàtic. Pocs metres i una línia de policies britànics el separaven de la cinquantena de seguidors que l'escoltaven des del carrer, territori prohibit per al fundador de Wikileaks, que seria automàticament detingut en posar un peu en territori anglès.

"Demano al president Obama que faci el correcte: els Estats Units han de renunciar a la seva caça de bruixes contra Wikileaks". Assange va escollir aquest paral·lelisme amb un dels episodis més foscos de la història dels Estats Units per dirigir-se per primera vegada al president nord-americà. Més enllà d'acusar-lo de maccarthista, l'australià va dedicar la major part dels seus deu minuts de discurs a alertar Washington que ha de prendre una decisió: "¿Recuperarà i reafirmarà els valors revolucionaris que el van fundar? ¿O es deixarà caure pel precipici i ens arrossegarà a tots a un món perillós i opressiu, on els periodistes callen per la por de ser perseguits i on els ciutadans parlen en veu baixa a les fosques?"

El rei de les filtracions va comparar la seva situació amb la d'un tuitaire de Bahrain condemnat a tres anys de presó per una piulada i a la de les tres cantants del grup de punk rus Pussy Riot, que dissabte van ser condemnades a dos anys de presó per cantar contra el president Vladímir Putin. "Mentre Wikileaks segueixi estan amenaçada, també ho estarà la llibertat d'expressió i la salut de la nostra societat", va dir Assange per acabar de pintar un quadre fosquíssim que va contrastar amb la imatge idíl·lica que va donar de l'Equador i el seu president, Rafael Correa, obertament "antiimperialista" i molt criticat, precisament, per perseguir la premsa més crítica amb el seu mandat.

Èpica i "victòries"

Referint-se als seus seguidors, Assange va fer un relat gairebé èpic de com els seus fans van ser capaços d'aturar un suposat intent de la policia britànica d'entrar a l'ambaixada per detenir-lo. "Dimecres, després que aquesta ambaixada rebés una amenaça i la policia comencés a acostar-se, vosaltres vau venir en plena nit per vigilar i vau portar els ulls del món amb vosaltres. Dins l'edifici, en la foscor, podia sentir la policia entrant per l'escala d'incendis. Però ells sabien que hi hauria testimonis. I això és gràcies a vosaltres". Després d'una pausa dramàtica per permetre que els micròfons captessin els aplaudiments del públic, Assange va convertir l'agraïment als seus seguidors en una lloança a Quito i a tots els països llatinoamericans que han donat suport a la seva causa: "Així que la pròxima vegada que algú us digui que no serveix de res defensar els vostres drets, recordeu-los la nit que vau vigilar l'ambaixada de l'Equador en la foscor. Recordeu-los com, al matí, el sol va sortir en un món completament diferent i una valenta nació llatinoamericana es va pronunciar a favor de la justícia".

La Policia Metropolitana de Londres va negar rotundament les acusacions d'Assange. En declaracions a l'agència Efe, un portaveu de Scotland Yard va assegurar que la policia "ni va entrar ni va intentar entrar" a la legació equatoriana.

La compareixença d'ahir és la primera d'ençà que fa dos mesos va anar a l'ambaixada violant l'arrest domiciliari per impedir que el Regne Unit l'extradís a Suècia, on se'l reclama per interrogar-lo sobre quatre delictes sexuals. Assange, que no va fer cap referència al procés judicial, tem que Suècia l'extradeixi als EUA, on sospita que podria ser jutjat per haver filtrat documents classificats sobre operacions d'intel·ligència nord-americana el juliol del 2010. L'australià, que va aprofitar per demanar "perdó" a la seva família per la seva absència, va recordar el sergent Bradley Manning, empresonat a Virgínia i acusat de la primera i més important filtració de cables diplomàtics que va llançar Wikileaks a la fama.

Garzón: "Està disposat a lluitar"

El seu flamant advocat, l'exjutge Baltasar Garzón, va comparèixer davant l'ambaixada una hora abans per dir que el seu client "està disposat a lluitar". Davant la multitud va desmentir que s'estigués pactant una sortida negociada al conflicte diplomàtic i polític que ha obert Assange entre el Regne Unit i l'Equador. "Que jo sàpiga, no hi ha negociació", va dir Garzón sobre les especulacions que apuntaven a una extradició a Suècia amb garanties que Assange no seria enviat als Estats Units. "Està disposat a respondre davant la justícia sueca però demana garanties", va dir l'advocat, que va reiterar la seva intenció d'exigir legalment a Londres el salconduit que permeti a Assange abandonar el país.

stats