RELLEU POLÍTIC AL CAIRE
Internacional 30/06/2012

Bany de masses del nou president egipci a Tahrir

Centenars de milers d'egipcis van oferir ahir al seu president electe, Mohammed Mursi, una acollida d'heroi a la plaça Tahrir. Avui jurarà el càrrec en una cerimònia a la seu del Constitucional.

Ricard G. Samaranch
2 min
ÈXTASI A TAHRIR
 Al Caire es va viure ahir l'ambient de les grans ocasions per aclamar el nou president d'Egipte, Mohammed Mursi, dels Germans Musulmans, que avui jurarà el càrrec oficialment.

EL CAIREL'aspecte ahir de Tahrir recordava el de les grans ocasions. Plena de gom a gom i convertida en un mar de banderes egípcies, la mítica plaça va esclatar en un crit de joia quan va aparèixer el president electe del país, l'islamista Mohammed Mursi. La seva intervenció va arribar només unes hores abans de la seva investidura formal com a primer president civil de la història d'Egipte. Tota una fita per a la revolució egípcia i també per a l'atribolada Primavera Àrab.

En ple pols entre els Germans Musulmans i l'exèrcit pel repartiment del poder en aquesta nova etapa, Mursi va jurar de manera simbòlica el seu càrrec davant dels centenars de milers de persones que omplien Tahrir. "Juro per Déu que protegiré d'una manera sincera el sistema republicà i respectaré la Constitució i l'estat de dret", va dir Mursi entre els aplaudiments i crits dels assistents, la majoria seguidors dels Germans Musulmans.

El seu gest representa un missatge d'advertència als generals en la seva pretensió de continuar tutelant la vida política del país més enllà del final del període de transició. "El poble està per damunt de qualsevol institució, i és la font de legitimitat", va proclamar Mursi, un polític definit sovint com a gris i poc carismàtic, però que des de la seva victòria electoral sembla que s'ha envalentit. De fet, la majoria de comentaristes polítics van destacar ahir l'eloqüència del seu parlament.

Un dels moments més emotius del discurs es va produir quan Mursi va baixar de l'estrada per apropar-se al públic i es va obrir la jaqueta amb les mans. "No porto armilla antibales, confio en Déu i en vosaltres", va dir sota l'atenta mirada de la guàrdia presidencial, que ja vetlla per la seva seguretat.

Suport popular incondicional

"He vingut amb la meva filla Aya perquè volia que visqués aquest moment històric", va explicar l'Atef, un professor de secundària que es declara simpatitzant dels Germans Musulmans. L'Atef no va ser l'únic, ja que la plaça Tahrir estava plena de criatures amb la bandera d'Egipte pintada al front o a les galtes. "Sóc molt feliç, és un gran èxit per a la revolució i el canvi més important dels últims 1.000 anys de la nostra història", va afegir.

Després de l'anunci oficial de la seva victòria, diumenge, el president electe ha mostrat una actitud conciliatòria cap als sectors de la societat egípcia més reticents a un govern islamista. Per exemple, va rebre al palau presidencial els líders de les Esglésies cristianes. Així mateix, Mursi s'ha dedicat els últims dies a iniciar converses amb partits polítics i personalitats de prestigi per abordar la formació del nou govern. D'acord amb filtracions a la premsa local, l'executiu serà tecnocràtic i inclourà com a vicepresidents una dona i un cristià. No hi ha encara consens respecte al nombre de carteres que correspondran als Germans Musulmans, però no seran la majoria del gabinet.

stats