Internacional 08/05/2012

Brussel·les podria donar més temps per reduir el dèficit

L.f.
1 min
La Borsa d'Atenes va viure ahir una jornada de pèrdues.

BRUSSEL·LESLa victòria de François Hollande en les eleccions presidencials de França està començant a tenir efectes a Brussel·les. La Comissió Europea podria flexibilitzar els objectius de dèficit públic dels estats membres que, com Espanya, han d'impulsar enormes retallades aquest any i el que ve per poder complir. Si abans el discurs únic era que s'havien de complir els calendaris de reducció de dèficit pactats, ara s'obre la porta a revisar les xifres. Brussel·les, amb el discurs d'Hollande de fons a favor del creixement, ha vist que tanta austeritat pot ser contraproduent i es prepara per moure peça.

Tot i recordar que el govern espanyol "ha de respectar" el que s'ha acordat, el portaveu econòmic de la Comissió Europea, Amadeu Altafaj, va assegurar ahir que en l'anàlisi que farà a finals maig l'executiu comunitari sobre la situació de les finances espanyoles i les mesures d'estalvi que ha impulsat el govern de Mariano Rajoy "es tindrà en compte l'entorn macroeconòmic".

Això vol dir que Brussel·les tindrà en compte que l'eurozona viu la seva pitjor crisi econòmica i que si es colla tant amb la disciplina fiscal les economies s'acabaran d'enfonsar. El més probable és que la Comissió Europea proposi donar un any més a Espanya, fins al 2014, per poder reduir el dèficit del 8,5% del 2011 al 3% que marca el Pacte d'Estabilitat.

Brussel·les presentarà divendres les noves previsions econòmiques i el 30 de maig també farà pública la seva anàlisi de la situació d'Espanya. A partir d'aquí podria proposar formalment una flexibilització del dèficit públic.

stats