DESASTRE NATURAL A LES FILIPINES
Internacional 08/08/2012

Centenars de milers de personesfugen de les inundacions a Manila

Floyd Whaley
2 min
Centenars de milers de personesfugen de les inundacions a Manila

THE NEW YORK TIMES / MANILAEls equips d'emergència van treballar ahir de valent per rescatar gent de les teulades després de les riuades causades per les pitjors inundacions en dos anys a les Filipines. La pluja ha submergit un terç de la superpoblada capital del país, Manila.

Una cinquantena de persones han mort i almenys 250.000 han estat evacuades aquesta setmana després de 10 dies de tempestes, pluges monsòniques i inundacions, segons han informat fonts oficials.

Els carrers principals de Manila es van convertir ahir en rius després que les tempestes tropicals s'intensifiquessin. Escoles, empreses i oficines governamentals van haver de tancar mentre els ciutadans veien horroritzats com barri rere barri anaven quedant coberts per l'aigua. Desenes de milers de persones van ser rescatades o van nedar fins a punts segurs. D'altres es van quedar quiets a les teulades amb l'esperança que les aigües baixessin.

Richard Gordon, president de la Creu Roja a les Filipines, va descriure una situació d'alt risc per als equips de rescat, molts dels quals utilitzaven embarcacions improvisades per travessar barris de xaboles. "Hi ha àrees on no podem accedir perquè hi ha cables a l'aigua", va dir Gordon. "Els equips de rescat corren el risc d'electrocutar-se. Hem d'acceptar-ho i fer el que puguem". A Quezon City, un suburbi molt afectat, nou persones -tres eren nens- van morir ahir quan un despreniment de terres causat pels forts aiguats els va atrapar.

Nou regions provincials de prop de Manila van declarar l'estat d'emergència. Durant la major part del dia, ahir l'única carretera principal que connecta Manila amb el nord del país va quedar submergida i tancada al trànsit, de manera que van quedar aturats centenars de vehicles.

Una presa al nord de la ciutat que abasteix Manila d'aigua havia arribat a la màxima capacitat els últims dies i havia forçat les autoritats a obrir comportes, cosa que va deixar passar més aigua. A més, la marea alta d'aquesta setmana ha fet augmentar la badia del costat de la capital. El resultat han estat inundacions provinents de la presa al nord, del llac al sud, de l'oceà a l'oest i del riu al centre de la ciutat.

El records del passat

El desastre natural ha despertat a Manila la por a reviure la situació que van provocar els tifons Ketsana i Parma el 2009. Van provocar inundacions que van afectar més de nou milions de persones i en què un miler van morir.

Gordon, el president de la Creu Roja a les Filipines, va dir que no es preveu que la situació empitjori tant com fa tres anys. "Em sento una mica positiu i penso que el sol sortirà demà", va dir. "Intentem ser positius, però molta gent està patint".

stats