Internacional 04/05/2012

Cinc dies de calvari fins a l'ambaixada dels EUA

1 min

El camí del dissident xinès cec Chen Guangcheng des del seu arrest domiciliari fins a l'ambaixada dels EUA a Pequín no va ser fàcil. Durant aquest cinc dies, l'activista va viure en total clandestinitat, ajudat per una xarxa d'activistes que van aconseguir-li la protecció nord-americana.

L'odissea va començar mesos enrere. Quan tant Chen com la seva dona, sota arrest domiciliari en una granja a la província de Shangdong tot i que no estaven condemnats per cap delicte, van marcar les directrius de la fuga. El dissident es va fer el malalt durant setmanes per despistar els guardes, i finalment el 22 d'abril va saltar els grans murs que separaven casa seva de la resta del món, segons informa el The New York Times .

En saltar la tanca, Cheng es va ferir greument un dels peus, una ferida que finlament va fer que els Estats Units l'acceptessin a la seva ambaixada per motius "d'assistència humanitària". Després de fugir una amiga de la parella va recollir-lo en un punt determinat acordat prèviament i el va portar fins als afores de Pequín, on tota una xarxa de contactes el va allotjar, cada nit en una casa diferent, mentre contactaven amb l'ambaixada nord-americana perquè li oferís refugi.

Quan la diplomàcia dels EUA finalment va acceptar el cas, es van trobar d'incògnit en un punt de la capital en cotxe. Minuts abans de la trobada, però, dos vehicles de les forces de seguretat xineses els van començar a seguir. La persecució va durar fins a l'ambaixada.

stats