LA SEGONA ESMENA NORD-AMERICANA
Internacional 29/07/2012

Debat estèril als Estats Units sobre el control d'armes

El debat sobre les armes ha ressorgit aquesta setmana als Estats Units després de la matança d'Aurora. Tot i així, el president Obama i el Congrés descarten noves lleis per restringir-ne la venda.

Núria Ferragutcasas
2 min
Debat estèril als Estats Units sobre el control d'armes

WASHINGTONLa segona esmena a la Constitució dels Estats Units és sagrada. Els tirotejos de Columbine, Virginia Tech, Fort Hood, Tucson i, fa una setmana, en una sala de cinema d'Aurora, Colorado, han sacsejat una vegada i una altra l'opinió pública, però sense provocar cap esquerda en els fonaments del dret a portar armes. Una vegada més, una matança indiscriminada ha reobert aquests dies el debat sobre el control d'armes, tot i que té tots els símptomes d'acabar sense cap solució.

L'actual legislació va permetre a James Holmes, l'autor del tiroteig a Aurora, comprar quatre armes de foc, desenes d'explosius i més de 6.000 municions en dos mesos. Tot i així, a tres mesos de les eleccions presidencials, pocs polítics s'atreveixen a demanar o proposar un canvi en les lleis per restringir la venda d'armes. La polèmica esmena redactada el 1791 -"atès que una milícia ben regulada és necessària per a la seguretat d'un estat lliure, no s'infringirà el dret de la població a tenir i portar armes"- és defensada amb ultrança per la poderosa Associació Nacional del Rifle. D'altra banda, una part important dels nord-americans fan ús d'aquest dret. Segons una enquesta de Gallup, un 45% dels adults són propietaris d'una arma de foc o més.

Obama no es mulla

El president Barack Obama va demanar dimecres, sense mullar-se gaire, un augment de les restriccions a la tinença d'armes. "Crec que una majoria de propietaris d'armes està d'acord que els fusells AK-47 pertanyen a les mans dels soldats, no dels criminals", va dir. Obama va advocar per més revisió d'antecedents a compradors d'armes i evitar així que els que pateixen problemes mentals les adquireixin. L'endemà, però, el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, va negar que Obama vulgui impulsar noves lleis per millorar el control. Segons Carney, el president creu que "es poden prendre mesures amb lleis que ja existeixen".

Els republicans tampoc volen cap nova legislació. El líder de la Cambra de Representants, el republicà John Boehner, va celebrar que el president no utilitzi "els horribles fets per promoure noves lleis sobre el control d'armes". El rival d'Obama a les pròximes eleccions, Mitt Romney, va afirmar que endurir el control no evitaria noves massacres. "Continuo creient que la segona esmena és el camí correcte per protegir-se i defensar-se", va dir.

"No volem condols, volem acció", va demanar en una conferència a Washington Dan Gross, director de la Campanya Brady per prevenir la violència d'armes de foc. Aquests últims dies, activistes com Gross han tornat a exigir més controls en la venda d'armes i recorden que cada any la violència armada causa més de 30.000 morts als EUA. Malgrat les xifres, un 68% està favor del dret a portar-ne.

stats