TENSIÓ DIPLOMÀTICA
Internacional 04/05/2012

Els EUA es desentenen del dissident xinès Chen

Jane Perlez
3 min
ENTRE FAMÍLIA I DIPLOMÀTICS
 El dissident xinès va abandonar dimecres l'ambaixada dels EUA per ingressar en un hospital de Pequín, on es va reunir amb la família sota la mirada dels diplomàtics nord-americans.

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍNEl que inicialment havia semblat un èxit diplomàtic dels Estats Units, ahir fregava el desastre. L'advocat dissident xinès Chen Guangcheng, que durant sis dies s'havia refugiat a l'ambaixada nord-americana a Pequín, d'on va sortir dimecres per anar a l'hospital, va denunciar ahir que l'havien forçat a abandonar l'edifici i va reclamar ajuda a la Casa Blanca per sortir del país.

Per unes hores, semblava que la crisi diplomàtica s'havia resolt, en virtut d'un acord entre la delegació nord-americana -que visita oficialment Pequín per a una ronda de converses econòmiques- i les autoritat xineses que permetria l'alliberament de Chen, en arrest domiciliari des del 2010.

El departament d'Estat argumenta que Chen va canviar de posició i va rebutjar continuar vivint a la Xina, com havia acceptat inicialment. Des que va sortir de l'ambaixada, el dissident està hospitalitzat per una ferida al peu. En entrevistes telefòniques amb diversos mitjans de comunicació internacionals va dir que havia perdut el contacte amb els representants nord-americans, que patia per la seva seguretat i la de la seva família i que volia marxar als Estats Units.

En el seu discurs d'ahir, Clinton va instar la Xina a protegir els drets humans: "Tots els governs han de respondre a les aspiracions de dignitat dels ciutadans i al compliment de la llei". Si Cheng insisteix a reclamar la seva sortida de la Xina la crisi diplomàtica s'agreujarà: si demana asil als EUA hauria d'obtenir un passaport i sol·licitar un visat a Washington. Però Chen reclamava una opció concreta: que ell i la seva família vagin en l'avió que tornarà Clinton a casa.

La reacció del govern xinès si Chen insisteix a sortir del país serà un problema clau. Si el dissident demana asil als Estats Units, haurà d'aconseguir un passaport i demanar un visat a Washington. També hi ha l'opció que s'instal·li en un tercer país.

Pequín, que dimecres va emetre un dur comunicat contra els Estats Units per la seva intervenció en el cas, ahir va evitar la qüestió. El portaveu del ministeri d'Exteriors, Liu Weimin, va limitar-se a dir que Chen és una home lliure i que, fins on sabia, continuava vivint al seu poble de la província de Shandong.

Sortida controvertida

Les circumstàncies de la sortida de Chen de l'ambaixada nord-americana, dimecres, encara són motiu de controvèrsia. L'ambaixador Gary Locke va reiterar ahir que Chen va marxar per voluntat pròpia, després de l'acord amb el govern xinès, que preveia que ell i la seva família serien traslladats a una ciutat prop de Pequín on podria continuar els seus estudis de dret.

Dimecres al vespre responsables de l'ambaixada van dir que farien tot el possible per visitar Chen a l'hospital. No queda clar si el govern xinès els hi va impedir de manera activa l'accés al dissident, però és evident que com més temps perdin el contacte personal amb Chen més difícil serà per als Estats Units convèncer-lo que s'avingui a una sortida acceptable per a les autoritats xineses. Els funcionaris van poder parlar per telèfon amb Chen i reunir-se amb la seva dona, Yuan Weijing, en un lloc pròxim a l'hospital.

El dissident, que es va quedar cec quan tenia un any, és un dels defensors dels drets humans més coneguts de la Xina i atreu un ampli ventall de seguidors que donen suport a la seva lluita contra els avortaments forçats.

Canvi de postura

Una de les explicacions per al canvi de postura de Chen, que ara reclama sortir del país, pot ser la trobada que va tenir dimecres amb la seva dona a l'hospital, per primer cop des que va fugir de l'arrest domiciliari. Segons va denunciar el dissident a la premsa, la seva dona havia patit amenaces contra ella i els seus dos fills per part dels agents que vigilaven casa seva, a Shandong.

Després d'un angoixant viatge de gairebé 500 quilòmetres des de casa seva fins a Pequín, sis dies tancats a l'ambaixada nord-americana i una sortida inesperada cap a un gran hospital públic xinès on es va quedar sense la protecció de funcionaris americans que esperava, Chen semblava traumatitzat, i la seva voluntat de ferro semblava trencada.

Tot apunta que des que va arribar a l'hospital, l'advocat no va deixar de rebre trucades dels seus seguidors, molts dels quals l'instaven a abandonar la Xina per salvar la vida. El seu advocat, Teng Biao, que va confirmar el canvi de postura del dissident, va demanar per Twitter que s'acabessin les trucades, perquè Chen i la seva família havien de fer "trucades importants". Els funcionaris que van negociar amb les autoritats van reconèixer que la decisió de quedar-se a la Xina no estava consensuada amb la dona del dissident.

stats