TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT
Internacional 07/08/2012

Egipte desplega l'exèrcit per controlar la península del Sinaí

Egipte mou fitxa per garantir la seguretat al Sinaí. El detonant va ser l'atac diumenge a una base militar egípcia en què van morir 16 soldats. Vuit dels agressors van ser abatuts per l'exèrcit israelià.

Ara
2 min
El primer ministre israelià, Benjamin Netanhayu, al costat del vehicle dels assaltants.

BARCELONAUn atac diumenge contra una base militar egípcia a la frontera amb Gaza, en què van morir 16 soldats, va desencadenar ahir les ires del nou president del país, Mohammed Mursi, que va prometre posar ordre a la península del Sinaí, una zona desmilitaritzada convertida en terra de ningú que separa Egipte de Gaza i Israel.

Les forces armades egípcies es van comprometre a castigar amb duresa els culpables de l'atac i a recuperar l'estabilitat i la seguretat al Sinaí, per la qual cosa van anunciar que destinarien helicòpters de combat a vigilar la zona.

El relat del que va passar diumenge és confús. Sembla que els atacants van entrar des de Gaza, el territori palestí controlat per Hamàs, a través d'un túnel fins al Sinaí, on es van reunir amb un altre grup d'homes -en total van ser 35- que es van dirigir a una base militar egípcia al pas fronterer de Rafah.

Allà van disparar contra els soldats abans de fugir amb un camió -que van fer explotar posteriorment- i un vehicle blindat amb el qual van penetrar en territori israelià pel pas de Kerem Shalom, on les forces israelianes el van atacar i el van destruir. En l'ofensiva, els assaltants van comptar, a més, amb el suport de coets llançats des de Gaza.

El ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, va xifrar en vuit el nombre d'atacants morts després de violar la frontera i va assegurar que l'objectiu de l'acció podria haver estat el segrest de soldats o civils hebreus. El ministre israelià va considerar l'assalt "un toc d'atenció" per a les noves autoritats egípcies "perquè prenguin el control de la seguretat a l'altra banda de la frontera amb més fermesa".

Hipòtesis sobre l'autoria

Cap grup va reivindicar l'acció que la televisió estatal egípcia va atribuir a grups extremistes islàmics que operen al Sinaí. Això mentre els Germans Musulmans, que controlen el nou Parlament egipci, van acusar el Mossad -els serveis secrets israelians- d'estar al darrere de l'acció amb la voluntat de debilitar el president Mursi, que acaba d'iniciar el seu mandat.

stats