PROBLEMES PER AL NOU GOVERN D'ATENES
Internacional 26/06/2012

Grècia, sense ministre de Finances

Grècia s'ha quedat sense nous representants per a la cimera europea de demà. Vassilios Rapanós, el principal banquer hel·lè, va renunciar ahir al càrrec. El primer ministre s'està recuperant d'una operació.

Cristina Mas
3 min
DOS TITULARS ABSENTS El primer ministre grec, Andonis Samaràs, i el que havia de ser el ministre de Finances, Vassilios Rapanós, dijous durant l'anunci que el principal banquer hel·lè seria l'encarregat d'adreçar l'economia del país. L'endemà de la notícia tots dos van haver de ser hospitalitzats, l'un per un despreniment de retina i l'altre després de desmaiar-se.

BARCELONA.Una setmana després de les eleccions, Grècia no té ministre de Finances. Vassilios Rapanós, l'home de consens dels tres partits de la coalició de govern per ocupar la cartera més complexa, va renunciar ahir al càrrec abans de ser investit per problemes de salut. El nou primer ministre, el conservador Andonis Samaràs, no podrà assistir a la cimera de Brussel·les d'aquest dijous perquè s'està recuperant d'una operació de despreniment de retina.

Rapanós, de 64 anys, cap de la patronal de la banca i president del banc privat més important del país, havia estat hospitalitzat divendres després de patir un desmai i no va poder participar en la cerimònia d'investidura. En una carta adreçada a Samaràs, Rapanós afirmava: "Després de consultar els metges, he arribat a la conclusió que el meu estat de salut no em permet assumir de manera plena i efectiva les meves responsabilitats".

Tot i que té antecedents de problemes greus de salut, la premsa local especulava ahir amb la idea que la dimissió podia tenir també un rerefons polític, pel suposat desacord del candidat a ministre amb l'exclusió d'alguns tecnòcrates de la seva confiança de l'equip de govern. La segona hipòtesi era que l'encara no ministre havia rebutjat el programa del nou executiu, anunciat dissabte, que suposava una renegociació en tota regla dels acords de Grècia amb els creditors internacionals.

Després de la inesperada dimissió, el nou govern no pot perdre temps a buscar un successor. A l'agenda hi ha la cimera europea d'aquest dimecres, en què el president grec, Kàrolos Papúlias, substituirà un Samaràs convalescent. A Grècia la presidència té poc pes polític i la intenció del nou primer ministre era que el representés el titular d'Exteriors, Dimitris Avramopoulos, juntament amb el ministre sortint d'Economia i el de Desenvolupament. Però Brussel·les els va recordar que les delegacions han d'estar representades per un cap d'estat, de manera que Papúlias era l'única opció. L'haurà d'acompanyar el ministre de Finances en funcions, Iorgos Zannias, ja que en tancar l'edició no hi havia cap candidat clar a ocupar la cartera.

La pròxima cita clau és la visita de la delegació de la troica per revisar el memoràndum , el document que recull els compromisos grecs a canvi dels 130.000 milions d'euros de crèdits. Una missió avançada de la delegació hauria d'haver arribat a Atenes dilluns, però oficialment es va endarrerir pels problemes de salut de les figures claus del govern. Fonts de la Comissió Europea van reiterar ahir a que la visita es farà durant el juliol. Atenes diu que el 20 de juliol no podrà pagar les nòmines dels funcionaris ni les pensions. I cal l'informe de la troica per alliberar el pròxim tram de crèdits.

Una nova crisi política?

A Grècia no hi ha tradició de governs de coalició, però a les eleccions del 17 de juny ni els conservadors de Nova Democràcia ni l'esquerra alternativa antiausteritat de Syriza van tenir prou suport per governar en solitari. El nou tripartit (Nova Democràcia, els socialdemòcrates del Pasok i els proeuropeus antiretallades d'Esquerra Democràtica) és vist per molts analistes com un executiu precari.

"Fins ara només es pot afirmar que Rapanós i Samaràs han patit problemes de salut, i això no és una crisi política. Però pot arribar. El problema és que hi ha diferències entre les forces polítiques del govern", explicava ahir a l'ARA des d'Atenes Georges Tzogopoulos, analista d'Eliamep. "La qüestió és fins a quin punt el Pasok i Esquerra Democràtica donaran suport a Nova Democràcia".

El líder del Pasok, Evànguelos Venizelos, i el d'Esquerra Democràtica, Fotis Kouvelis, que avui visitaran Samaràs a casa seva, es van reunir ahir. A banda d'analitzar les opcions per al ministeri de Finances, van acordar no participar en la cimera de Brussel·les i no visitar els organismes europeus fins que Samaràs s'hagi recuperat.

stats