CONFLICTE A SÍRIA
Internacional 30/05/2012

Guerra diplomàtica contra Al-Assad

Neil Macfarquhar
2 min
UN PUNT D'INFLEXIÓ
 01. Enterrament massiu dissabte a Al-Haula de les víctimes de la massacre de divendres, en què van morir 108 persones. 02. L'enviat especial de l'ONU, Kofi Annan, es va reunir ahir amb el president sirià, Baixar al-Assad, a Damasc. Va tornar-li a exigir la fi de la violència.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTOccident va encapçalar ahir una ofensiva diplomàtica contra Síria com a rebuig de la massacre de més de cent persones a la localitat d'Al-Haula de divendres. L'acció coordinada d'expulsar els respectius ambaixadors sirians va fer-se just quan l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan, es reunia amb el president sirià, Baixar al-Assad, a Damasc per apuntalar un pla de pau aparentment fracassat.

La decisió d'expulsar del país els alts càrrecs diplomàtics sirians dels Estats Units, el Regne Unit, França, Alemanya, Austràlia, Espanya, Itàlia, Bulgària i el Canadà sembla, aparentment, que vol subratllar la isolació extrema del règim sirià i pressionar Al-Assad perquè compleixi el pla de sis punts promès a Annan fa dos mesos i mig. A més, l'ofensiva diplomàtica se suma a les declaracions del president de la junta de caps de l'estat major dels EUA advertint que atrocitats així aboquen Síria a una intervenció.

Annan, durant la seva reunió a Damasc amb Al-Assad, va urgir el règim a respectar el pla de pau acordat al març, que inclou no només un alto el foc, sinó també un diàleg polític amb l'oposició i l'alliberament dels presos polítics. "Síria està en un moment crític [...]. Per tant, tant el govern com totes les milícies que donen suport al govern haurien de parar totes les operacions militars i mostrar la màxima contenció", va dir l'enviat especial de l'ONU a un grup de periodistes després de reunir-se amb Al-Assad. Annan també va demanar a tota l'oposició armada que aturi "qualsevol acte de violència".

Però les crítiques sobre la viabilitat del pla de pau no han fet més que créixer després de la massacre d'Al-Haula de divendres, en què van morir 108 persones, entre les quals 48 nens, segons els observadors de les Nacions Unides. El Consell de Seguretat de l'ONU ha condemnat enèrgicament l'atac amb artilleria contra població civil i ha lliurat de nou el mandat a Annan de fer complir el pla de sis punts.

Hollande no descarta intervenir

Des del principi el pla de pau ha tingut poques oportunitats d'èxit. Però semblava l'única opció per intentar esquivar les diferències sobre Síria entre Occident i els països àrabs, d'una banda, i Rússia, la Xina i l'Iran, de l'altra. Però ahir el flamant president francès, François Hollande, va tornar a posar sobre la taula l'opció d'intervenir militarment a Síria. "La intervenció armada no està exclosa, amb la condició que es faci a través d'una decisió del Consell de Seguretat. Cal convèncer la Xina i Rússia", va precisar Hollande en una entrevista a France2.

En aquest sentit i desmarcant-se de l'opinió de la Casa Blanca, el general Martin Dempsey, president de la junta de caps de l'estat major dels EUA, va assegurar que estava preparat per a una eventual intervenció a Síria. "Sempre hi ha una opció militar, però cal anar amb compte", va dir a Fox News.

Malgrat la pressió diplomàtica, Rússia no està disposada a col·laborar. El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, va recordar ahir que no es podia apuntar ningú per la matança. Tot i això, el representant rus per al Pròxim Orient, Mikhaïl Bogdanov, va urgir l'ambaixador sirià a complir el pla d'Annan.

stats