PRÒXIM ORIENT
Internacional 24/05/2012

Hamàs ensenyarà a les escoles de Gaza "l'idioma de l'enemic"

Jodi Rudoren
3 min
Hamàs ensenyarà a les escoles de Gaza "l'idioma de l'enemic"

THE NEW YORK TIMES / GAZAA Gaza, les escoles controlades per Hamàs ofereixen poques assignatures optatives. Els estudiants poden estudiar salut i medi ambient o aprendre francès. I, a partir d'aquesta tardor, en algunes escoles podran apuntar-se a un nou curs anomenat Coneix el teu enemic .

Són lliçons d'hebreu que arriben a Gaza gairebé dues dècades després que l'idioma s'ensenyés a les escoles. El govern de Hamàs ha decidit afegir aquesta assignatura enlloc d'optar pel turc o l'alemany.

"A partir de l'hebreu podem entendre l'estructura de la societat israeliana, la manera que tenen de pensar", explicava Mahmud Matar, director general del ministeri d'Educació de la franja, controlat per Hamàs. "L'àrab és un idioma bàsic per als israelians, l'utilitzen per aconseguir el que volen", afegia Matar. "Mirem Israel com el nostre enemic i ensenyem als nostres estudiants la llengua de l'enemic".

Tot i els seus problemes de pobresa i restricció de moviments, la franja de Gaza s'enorgulleix de la seva educació: l'índex d'analfabetisme entre els joves estava el 2010 per sota de l'1%, segons dades del Banc Mundial, i en els seus 360 quilòmetres quadrats hi ha cinc universitats. Les escoles afronten reptes importants a causa dels edificis pràcticament derrocats que acullen classes de més de cinquanta persones. L'Agència Mundial de Socors de l'ONU està construint nou noves escoles, però el govern diu que en necessiten centenars més per a una població d'1,6 milions que preveu doblar-se en les pròximes generacions.

Les escoles ensenyen anglès, tot i que amb un èxit relatiu. Passejant pels carrerons d'un camp de refugiats de la platja, nens i adolescents criden "Com estàs?", però quan l'estranger contesta ells no saben què respondre. Ara, set anys després que Israel es retirés de Gaza i cinc anys després que Hamàs arrabassés el control de la franja a l'Autoritat Palestina, els estudiants començaran a barallar-se amb l'hebreu.

El ministeri d'Educació encara no ha decidit quins materials utilitzarà, però és molt probable que utilitzi fotocòpies per no comprar llibres del país veí. L'oferta començarà a unes vint escoles al setembre, depenent de l'interès i la disponibilitat dels mestres, i el ministre Matar vol fer arribar l'assignatura als 180 instituts de la franja si la primera presa de contacte és exitosa.

Menna Malahi, de 14 anys, serà una de les primeres estudiants d'hebreu. Els seus pares, com molts aquí, el parlen una mica: el seu pare, com milers de la seva generació, va treballar en la construcció a Israel fa anys, la seva mare va estudiar l'hebreu a l'escola quan Israel va ocupar Gaza. I van ensenyar a la Menna a comptar de l'1 al 10 quan era petita. "El francès no és útil per a nosaltres, perquè ja estudiem anglès -diu la Menna-. L'hebreu és l'idioma de la gent que viu a prop nostre. Els israelians venien sovint a Gaza i en el futur potser tornaran".

L'Autoritat Palestina no ensenya hebreu a les seves escoles i no té plans de fer-ho. A Israel, l'àrab ha estat durant molt temps un element bàsic del pla d'estudis: és una assignatura obligatòria a la primària. El govern diu que en aquest nivell l'estudien 350.000 alumnes, i que 15.000 més continuen aprenent-lo en els cursos superiors com a assignatura optativa.

Après a la feina o a la presó

A Gaza molts adults parlen un hebreu a nivell de conversa que van aprendre fa dècades a la feina o, més recentment, empresonats a Israel. Tot i això, no saben llegir-lo ni escriure'l. Mentre que alguns veuen les classes com un entrenament per a futurs espies, d'altres tenen objectius més pràctics i mundans: omplir paperassa per a procediments mèdics fets a Israel i per entendre les notícies -i els dibuixos animats- que reben per satèl·lit.

stats