FRANÇA COMBAT LA CRISI
Internacional 05/07/2012

Hollande apuja els impostos als rics per reduir el dèficit

Els rics i les grans companyies pagaran més impostos aquest any a França. És l'estratègia del nou govern socialista de François Hollande per recaptar més i reduir el dèficit públic.

Marc Vidal
2 min
Hollande, de visita ahir a la Bretanya, atén les explicacions d'un oficial del submarí nuclear francès Terrible.

ESTRASBURGLluny de l'austeritat, el president francès, François Hollande, va començar a administrar ahir la seva medicina contra la crisi: més impostos per als rics. El govern francès va aprovar una pujada de la fiscalitat "destinada als que fins ara han estat exonerats de l'esforç col·lectiu", com va assegurar el primer ministre socialista, Jean-Marc Ayrault.

Amb les noves mesures, anunciades al programa electoral amb què François Hollande va arribar a la presidència, l'executiu francès espera recaptar aquest any 7,2 milions d'euros suplementaris per reduir el dèficit públic fins al 4,5% del PIB, que és l'objectiu fixat per a aquest any. Un tractament de xoc sobre els comptes públics que es farà sense retallades en la despesa i desmuntant algunes de les mesures estrella de l'anterior govern conservador de Nicolas Sarkozy.

La principal marxa enrere respecte l'executiu anterior, la que reportarà més diners, és la supressió de les exempcions -aprovades per Sarkozy- a l'impost sobre les grans fortunes amb un patrimoni superior a 1,3 milions d'euros, que permetrà ingressar 2,3 milions d'euros més a l'estat aquest 2012. En aquesta mateixa línia, el govern francès endurirà els límits previstos per quedar exonerat del pagament de l'impost de successions i donacions i també hi haurà més recaptació per aquest via.

El nou govern francès també va eliminar ahir la introducció de l'anomenat IVA social, una mesura que havia d'entrar en vigor aquesta tardor i que preveia eliminar les cotitzacions socials i carregar-les sobre l'IVA. "Volem protegir les famílies, evitar que repercuteixi sobre elles una possible pujada dels preus", va dir Ayrault, que ha optat per mantenir l'actual sistema, en què són els empresaris els que es fan càrrec d'aquestes cotitzacions.

Les grans companyies són les que notaran més l'augment d'impostos, ja que des d'ara pagaran un 3% sobre els dividends per fomentar-ne així la reinversió i les contribucions sobre les stock options es doblaran, com també ho farà la taxa sobre les transaccions financeres, per garantir que els bancs també contribueixen a eixugar el dèficit públic. Les petrolieres pagaran una nova taxa sobre els seus estocs que cal concretar si acabarà repercutint en el preu de la benzina

De l'austeritat, ni parlar-ne

"Sóc hostil a l'austeritat, afebliria França i no ens en sortiríem", va sentenciar ahir a la nit el primer ministre Ayrault en una entrevista a TF1, i va posar com a exemples Grècia, Itàlia i Espanya. "L'austeritat vol dir abaixar les pensions, abaixar els salaris, reduir el nombre de treballadors públics", va assegurar per desmarcar-se de la política practicada per Sarkozy seguint el dictat de l'Europa de les retallades.

Però les mesures per ingressar més aquest any aprovades ahir pel govern no seran definitives, ja que la Cort de Comptes francesa va reclamar dilluns un ajustament de 33 milions d'euros més per al 2013, i de moment no se sap d'on sortirà aquesta retallada suplementària.

stats