LA NOVA ASSEMBLEA NACIONAL FRANCESA
Internacional 17/06/2012

Hollande es prepara per governar amb majoria absoluta

El president, François Hollande, es pot garantir avui una majoria absoluta a l'Assemblea que li permetrà governar amb comoditat. Els seus ministres també aconseguiran revalidar-se a les urnes.

àlex Vicente
2 min
Hollande es prepara per governar amb majoria absoluta

PARÍSSi els francesos donen per bons els pronòstics, el president François Hollande hauria de sortir reforçat de la segona volta de les legislatives que se celebra avui a França. L'estadística prediu una extensa victòria de les forces d'esquerra que hauria de confirmar el resultat de les presidencials i el primer assalt de les legislatives de diumenge passat. El Partit Socialista s'encamina cap a la majoria absoluta i hauria d'obtenir entre 284 i 332 diputats en la nova Assemblea Nacional sobre un total de 577. Si el resultat es confirma, seria la primera vegada que els socialistes poden governar sense els seus habituals socis -comunistes o ecologistes- des del 1981, quan François Mitterrand es va convertir en el primer president d'esquerra que arribava a l'Elisi.

Durant la jornada de reflexió d'ahir, molt pocs dubtaven d'una extensa victòria de la revitalitzada esquerra francesa. Però diversos interrogants seguien oberts de cara a aquesta segona volta. En primer lloc, la sort de l'excandidata presidencial Ségolène Royal, que tothom donava ja per eliminada a La Rochelle. Un districte electoral on s'enfronta a un socialista dissident que s'hauria d'imposar gràcies als vots de la dreta local, que ha demanat barrar el pas a la que semblava destinada a convertir-se en nova presidenta de l'Assemblea, un càrrec que li va prometre Hollande. Si perd, però, hi haurà de renunciar.

Els 25 membres del govern -sobre un total de 35- que es presenten a les legislatives semblaven tenir l'elecció garantida gràcies a un excel·lent resultat en la primera volta, on la majoria de primeres espases van superar el 40% dels vots. Només una ministra, Marie-Arlette Carlotti, podria perdre a Marsella. Si és el cas, es veuria obligada a abandonar el govern, com ha demanat el primer ministre Jean-Marc Ayrault a tots els ministres perdedors. Però l'estabilitat del primer executiu d'Hollande no sembla perillar.

L'única dificultat per al nou president serà entrar de ple en la fase següent del seu mandat, després del període de gràcia de les primeres setmanes. Una vegada quedi constituït el nou Parlament, Hollande haurà de posar en marxa un arsenal legislatiu que haurà d'ajustar a les noves previsions per a l'economia francesa, substancialment inferiors al que esperava. El més difícil serà aplicar el seu costós programa de reformes sense abraçar una austeritat a què, per ara, Hollande s'ha mostrat al·lèrgic. Però alguns observadors apunten que practicarà un gir subtil cap a finals de juny, després del pròxim consell europeu, en què el president hauria de predicar, una vegada més, el credo del creixement.

Fortalesa relativa

La dreta, en plena reconstrucció després de la retirada de Nicolas Sarkozy, sembla condemnada a exercir l'oposició. Però el resultat projectat pels sondejos -entre 220 i 260 diputats- haurien de garantir certa fortalesa als bancs de l'Assemblea. Els dos aspirants a liderar la dreta parlamentària, Jean-François Copé i François Fillon, tenen la reelecció garantida. Però altres primeres espases del partit, com la prometedora exministra Nathalie Kosciusko-Morizet i la volcànica diputada Nadine Morano, podrien tenir dificultats a causa de l'ascens imparable del Front Nacional en alguns districtes electorals.

stats