TRAGÈDIA A LA COSTA DEL MAR NEGRE
Internacional 09/07/2012

Indignació contra les autoritats per les inundacions a Rússia

Bricio Segovia
2 min
Indignació contra les autoritats per les inundacions a Rússia

KRIMSK (KRASNODAR, RÚSSIA)Dia de dol oficial al sud de Rússia. Al tanatori de Krimsk, la ciutat més afectada per les pluges torrencials de divendres, desenes de cossos esperen per ser enterrats. I ho fan dins de camions refrigeradors de supermercat a causa de la manca d'espai i perquè a la ciutat no hi ha subministrament elèctric. Ahir el temps va donar una treva i el dia es va llevar amb un sol radiant, però les previsions alerten que aquesta setmana tornaran els aiguats. En tancar l'edició, un total de 153 persones eren a la llista de víctimes mortals del temporal.

Però als ciutadans no els surten els comptes. Amb cossos que encara ahir es trobaven sota la runa de cases i fins i tot a la vora de les carreteres, creuen que el govern està minvant la xifra. "Només al nostre carrer tinc comptats 200 morts. És impossible que la xifra oficial sigui tan baixa. Almenys deuen haver mort 700 persones, en aquestes inundacions", deia la Nataixa abans d'entrar en un autobús de subministrament de menjar i aigua.

El vigilant del tanatori local assegurava que només diumenge els havien arribat 300 cadàvers de víctimes d'una catàstrofe que no tots consideren natural. "Cada any tenim aiguats, però mai han provocat un torrent com el de divendres. Això no ho ha pogut fer només la pluja", afirmava la Liudmila, que va passar la nit de les inundacions aferrada a la tanca de casa seva, mentre que el seu marit va salvar la vida a la teulada del veí.

Molts veïns són escèptics amb la versió oficial, que assenyala els rius desbordats, el pendent de la muntanya i els desaigües obstruïts com les causes més probables del desastre. La teoria que se sent més als carrers és que una presa artificial es va buidar per evitar que s'inundés la ciutat veïna de Novorossisk, on hi ha el principal port d'exportació de cru del mar Negre. El ministeri d'Emergències havia desmentit la idea en un primer moment, però ahir va reconèixer l'episodi, encara que va assegurar que no hauria estat la causa de les inundacions.

Visita fugaç de Putin

El president rus, Vladímir Putin, va volar ahir a Krimsk, on es va reunir amb els líders locals i va demanar que es proporcionés tota l'ajuda necessària als afectats. Només s'hi va quedar unes hores. Als carrers de la ciutat hi ha un sentiment de descontentament general amb les autoritats.

"Durant tot el dia han passat efectius del ministeri d'Emergències i ¿creus que algú ens ha preguntat què necessitem o ens ha donat res? No, no. Només fan acte de presència", deia una veïna coberta de fang. Alexander Tkatxiov, governador de la província de Krasnodar, va perdre els nervis davant els ciutadans que li exigien responsabilitats per la catàstrofe. "Què havia de fer, anar porta per porta per prevenir-vos de les inundacions?", va dir.

L'aigua va arrasar les cases i els terrenys d'unes 13.000 persones, segons xifres proporcionades pel mateix governador. El govern regional calcula que el cost de les destrosses pot superar els 1.000 milions de rubles (més de 24 milions d'euros). Uns 5.000 habitatges van quedar sepultats a Krimsk, on el nivell de l'aigua va baixar ahir després d'arribar als 4 metres.

stats