02/07/2012

Islàndia reelegeix el president que va plantar cara als bancs

2 min
Ólafur Ragnar Grímsson exercint el seu dret a vot dissabte amb la seva dona.

BARCELONAEls islandesos van reelegir dissabte Ólafur Ragnar Grímsson president d'aquest país àrtic per quatre anys més. Si acaba l'actual mandat, Grímsson haurà estat president durant 20 anys i batrà així el rècord que fins ara tenia la seva predecessora, Vigdís Finnbogadóttir -la primera dona al món a accedir democràticament a la presidència d'un país l'any 1980-, que va ocupar el càrrec durant 16 anys.

Mai unes eleccions presidencials a Islàndia havien aixecat tanta expectació. El cap d'estat islandès té unes atribucions merament testimonials però l'actuació d'Ólafur Ragnar Grímsson durant la fallida dels bancs islandesos el 2008 -que va superar en certs moments les seves competències estrictes- el va catapultar en popularitat.

Ell va ser el responsable que se sotmetés a consulta popular si l'Estat havia d'assumir les indemnitzacions per als ciutadans estrangers que havien invertit en els bancs islandesos que van fer fallida. I la consulta va donar com a resultat un no rotund.

"El resultat de les eleccions presidencials és un clar suport a la revolució democràtica desencadenada com a conseqüència de la fallida dels bancs, és l'expressió d'un desig de més democràcia directa", va assegurar Ragnar ahir.

Ólafur Ragnar es va imposar amb el 53% dels vots a la seva principal rival, Thóra Arnórsdóttir, una coneguda periodista de 37 anys mare de tres criatures, que va tenir el 33% dels vots. "Tot i que el president és un polític vell, ha revalidat el càrrec, ja que la gran majoria dels islandesos creuen que va fer el que tocava després del crash del 2008", explica el periodista islandès Egill Helgason a l'ARA des de Reykjavík. "També l'ha ajudat un important vot de càstig a l'actual govern de centreesquerra", diu Helgason.

La integració a la UE

I és que Ólafur Ragnar és als antípodes de l'actual executiu en una qüestió tan sensible com l'ingrés a la UE. Mentre el govern negocia l'adhesió que va demanar a corre-cuita després de la fallida dels bancs, Ragnar és contrari a integrar-se al club dels Vint-i-set, com ho són ara mateix el 70% dels islandesos. I aquest ha estat un dels grans arguments de la seva campanya.

"Mentre la crisi faci estralls a Europa, no hi ha cap possibilitat que Islàndia ingressi a la UE", explica el periodista Egill Helgason. "El nostre país està tornant a funcionar bé econòmicament comparat amb altres països europeus i això treu atractiu a la possibilitat d'una adhesió", conclou.

De fet, l'ingrés a la UE no és una decisió que estigui a les mans del president islandès: la possibilitat d'integrar-se es determinarà en referèndum un cop acabin les negociacions amb Brussel·les. "El procés va molt lent i potser el govern que surti de les eleccions del 2013 serà clarament antieuropeu -diu Helgason-, de manera que el president ja no caldrà que digui res".

stats