CRISI DEL DEUTE
Internacional 07/07/2012

Itàlia elimina funcionaris, Grècia privatitza

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

BARCELONAMonti evita apujar l'IVA a la tardor retallant un 10% dels treballadors públics

El primer ministre italià, Mario Monti, va presentar ahir un contundent paquet de mesures amb el qual preveu complir els nivells de dèficit que li exigeix Brussel·les. L'objectiu és retallar un de cada deu treballadors públics i suprimir més de la meitat de les províncies per estalviar 4.500 milions d'euros aquest 2012. Monti evita augmentar així dos punts l'IVA aquesta tardor (del 21 al 23) i retardar la polèmica mesura fins al segon semestre del 2013, quan Itàlia ja haurà tornat a celebrar eleccions parlamentàries.

"És una mesura que vol reduir l'excés de costos sense afectar la qualitat dels serveis", va explicar el primer ministre divendres a la matinada després de set intenses hores de negociacions amb el seu govern. A part d'aquestes mesures, Monti -simbòlicament- preveu retallar un 20% dels càrrecs de directius i la meitat dels cotxes oficials. Amb el decret, el govern tecnòcrata preveu estalviar-se 10.500 milions d'euros el 2013 i 11.100 el 2014.

L'aprovació del decret ha arribat després d'una setmana marcada per les filtracions del seu contingut i per les tensions amb els sindicats. Finalment Monti, de moment, ha retardat també la clausura de diferents hospitals, tot i que recomana a les regions que intentin fusionar centres sanitaris per estalviar, ja que les retallades tornen a afectar també el finançament de les administracions locals. L'exèrcit també rep, amb la reducció d'un 10% de l'organigrama.

Qui s'ha revoltat més per la decisió, a part dels sindicats, és el col·legi d'advocats. El decret de Monti preveu reduir dràsticament l'estructura del sistema judicial. En concret, fusionar fins a 37 tribunals i 38 fiscalies i eliminar 1.000 edificis públics. "Fins ara se'ns ha estat enganyat, respondrem amb contundència", va dir ahir Maurizio De Tilla, president del col·legi.

Samaràs s'estrena amb la promesa de vendre propietats estatals per convèncer la 'troica'

"Demanarem la renegociació dels objectius del programa de rescat. Per aconseguir complir-los de veritat, no per evitar-los". Amb aquesta premissa, Andonis Samaràs va dirigir-se ahir per primera vegada al Parlament grec com a flamant primer ministre. Però la paraula renegociació va convertir-se només en un pretext per vestir l'anunci d'un gran programa de privatitzacions amb què l'executiu de coalició diu que vol evitar atacar directament una població ofegada per les exigències d'austeritat. "No podem retallar salaris i pensions mentre encara tenim propietats estatals que no donen cap benefici", va afegir durant la presentació del programa de govern de la coalició.

Venent part de la companyia estatal de ferrocarrils grega (l'OSE) i de la companyia d'electricitat, així com per complet la d'aigües municipals i els aeroports i ports regionals, Samaràs prediu que Grècia podrà, a poc a poc, posar fi a la recessió. "El nostre objectiu no és guanyar diners, sinó atreure inversions", va aclarir després d'haver demanat ja aquesta setmana dos anys més als creditors internacionals per complir amb el memoràndum del rescat. "La primera veritat és que el programa de rescat ha descarrilat del tot", va admetre. Però Grècia necessita reprendre el programa d'ajustos per poder tornar a rebre finançament estranger i, segons fonts comunitàries, els diners no arribaran fins a finals d'estiu.

Les noves mesures de l'executiu grec també preveuen una amnistia fiscal, similar a l'espanyola, per recuperar els dipòsits bancaris que s'han fugat a l'estranger, així com la creació d'un registre electrònic de la propietat per comprovar que tothom declari els seus béns. En definitiva, els mateixos deures dictats per Brussel·les però executats per un nou govern després de dos mesos de paràlisi electoral.

stats