CIMERA DE CHICAGO
Internacional 21/05/2012

L'OTAN vol marxar "sense pressa" de l'Afganistan

L'OTAN manté el calendari de sortida de l'Afganistan per al 2014, tot i que el nou president francès retirarà les seves tropes aquest any. Els aliats ho discutiran a la cimera de Chicago que s'acaba avui.

Núria Ferragutcasas
2 min
L'OTAN vol marxar  "sense pressa" de l'Afganistan

WASHINGTONLa gran incògnita dels últims mesos sobre una possible retirada més ràpida de les tropes internacionals de l'Afganistan es va resoldre ahir, en el primer dia de la cimera de l'OTAN a Chicago. "Sortirem sense pressa de l'Afganistan -va dir el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Anders Fogh Rasmussen-, complirem amb les nostres obligacions fins que arribem a un final exitós".

Rasmussen va afirmar el compromís de la coalició militar amb l'Afganistan, tot i l'anunci del nou president francès, François Hollande, d'accelerar la sortida de les tropes franceses del país asiàtic per a finals del 2012, dos anys abans del calendari previst. "No em sorprèn que Hollande vulgui complir la seva promesa electoral", va dir en to comprensiu el secretari general de l'OTAN. Això sí, també va advertir a Hollande que caldrà coordinar dins de l'organització la retirada francesa.

La decisió de França no implicarà "una cursa" entre els països de l'Aliança per treure els seus soldats del territori afganès, va dir Rasmussen. Així, l'agenda per al traspàs de poders a l'Afganistan es manté. El màxim dirigent de l'OTAN va explicar que a poc a poc s'aniran assumint més "missions de suport" i, per tant, es reduirà la presència de tropes internacionals gradualment.

Davant el possible efecte dominó per la retirada francesa, la cancellera d'Alemanya va ser contundent: "Vam anar junts a l'Afganistan, i en sortirem junts", va dir. Hollande, per la seva banda, va reafirmar la seva promesa, tot i les pressions dels líders de la coalició militar. El líder francès va assegurar que només un nombre "extremadament" limitat de soldats francesos continuaran al país asiàtic per entrenar les forces de seguretat afganeses.

Obama i Karzai, junts a Chicago

El president dels EUA, Barack Obama, va assegurar que hi ha "un ampli consens" sobre la retirada de les tropes internacionals de l'Afganistan. Ho va dir durant la reunió amb el seu homòleg afganès, Hamid Karzai. Els dos líders van revalidar l'aliança entre els dos països que van signar a principis de mes a Kabul.

"El 2014 -va dir Obama- la guerra de l'Afganistan ja s'haurà acabat, però continuarem el nostre compromís amb aquest país". Obama va explicar que la cimera estarà dedicada a ratificar dos compromisos dels EUA i els seus aliats amb l'Afganistan. El primer, completar el procés de transició pel qual les forces afganeses assumiran la responsabilitat de la seguretat del país a finals del 2014. I el segon, aconseguir suport financer per assessorar i formar l'exèrcit afganès.

Karzai va agrair l'ajuda d'Obama i va assegurar que el poble afganès està fart de la guerra i té moltes ganes que s'acabi el conflicte. "Encara queden dies difícils, però estem segurs que estem en el bon camí", va dir el líder dels EUA. Mentrestant, a fora, milers de pacifistes protestaven contra la guerra i l'aliança militar atlàntica.

stats