IRREGULARITATS EN LES PRESIDENCIALS
Internacional 12/07/2012

López Obrador torna a impugnar els resultats electorals a Mèxic

El candidat de l'esquerra mexicana, Andrés Manuel López Obrador, demanarà avui formalment anul·lar el resultat de les presidencials. Com el 2006, el frau i la compra de vots són els arguments que esgrimeix.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
López Obrador torna a impugnar els resultats electorals a Mèxic

BARCELONA.Sis anys després, Mèxic torna al punt d'inici i els resultats electorals de les presidencials de l'1 de juliol, en què el PRI va tornar virtualment al poder, estan de nou tenyits per les denúncies de frau. "El país es divideix entre els que sospitem de la transparència de les eleccions i els que treuen importància a les irregularitats", destacava ahir Sergio Aguayo, activista mexicà i garant de la transició democràtica al país, en la seva columna setmanal, titulada El negacionisme .

Si el candidat del Moviment Progressista, Andrés Manuel López Obrador, compleix les amenaces, avui demanarà formalment anul·lar el resultat dels comicis. Té dues maneres de fer-ho: acudir al Tribunal Electoral del Poder Judicial de la Federació presentant proves de compra de vots i d'irregularitat -denuncien que el 25% les meses electorals n'estan afectades-, o bé sol·licitar que s'invalidin els comicis apel·lant a l'article 41 de la Constitució mexicana, que garanteix "eleccions lliures, autèntiques i periòdiques" i que marca els costos màxims de les campanyes i els espais de propaganda electoral.

Diumenge en una intervenció pública López Obrador va denunciar que el partit hegemònic -que els resultats provisionals donen victoriós amb 19,2 milions de vots (38,2%) per al candidat Enrique Peña Nieto, enfront dels 15,8 milions de l'esquerra- havia comprat cinc milions de vots. A més, Obrador condemna la utilització partidista dels sufragis i el suport incondicional del gegant mediàtic Televisa al PRI.

"Només a l'estat de Mèxic [el més poblat del país i del qual Peña Nieto era governador] va haver-hi 1.800.000 targetes de compra de vots", assegurava aquesta setmana Ricardo Mejía, advocat i representant del Moviment Progressista, d'esquerres, a l'Institut Federal Electoral (IFE). Aquests casos apunten directament a la cadena de supermercats Soriana i al Grupo Financero Monex, els uns per bescanviar les targetes per aliments i els altres per diners en efectiu.

Les xarxes socials han estat les catalitzadores d'aquestes denúncies. Desenes de milers de persones van manifestar-se dissabte arreu de Mèxic en contra del frau electoral i del retorn a la corrupció i a la impunitat del PRI, que va governar el país durant 71 anys de manera ininterrompuda.

Peña Nieto contraataca

El virtual president, que ja ha rebut la benedicció de la majoria de mandataris internacionals, va qualificar dimarts a la nit de "muntatge" les acusacions de López Obrador i va deplorar que "fins i tot el president" Felipe Calderón hagués estat "enganyat" per l'oposició. Feia referència directa a la impugnació electoral de les esquerres en les presidencials del 2006.

"La història es repeteix si un se la mira de manera superficial", destacava ahir Froylán Enciso, activista pro drets humans mexicà i professor d'història a la Universitat Estatal de Nova York. "López Obrador ha apostat per fer una pressió similar a la de fa sis anys. No pensa a anul·lar realment el resultat electoral. La seva aposta, més enllà d'això, és rearmar un camí de reformes polítiques que permetin l'arribada de la democràcia", argumentava.

stats