EL FUTUR D'EUROPA
Internacional 08/05/2012

Merkel: "No renegociaré el pacte fiscal a la UE"

Alemanya no cedeix. La cancellera no vol renegociar el pacte de disciplina fiscal, tal com pretén el guanyador dels comicis a França, François Hollande. A Grècia, la inestabilitat preocupa Brussel·les.

Laia Forès
3 min
MERKEL, INFLEXIBLE  La cancellera alemanya ha declarat que acollirà Hollande amb els "braços oberts" però que no renegociarà el pacte fiscal europeu.

BRUSSEL·LESEl govern d'Angela Merkel no va esperar ni vint-i-quatre hores després de la victòria de François Hollande per deixar ben clar al nou president de França que el pacte europeu de disciplina fiscal "no és negociable". Amb Hollande al capdavant del govern francès s'obre una nova etapa a la Unió Europea (UE) sense Merkozy , però la cancellera alemanya no està disposada a deixar que ningú li qüestioni la seva política d'austeritat. Ahir ja va avisar el nou president francès: "No es pot renegociar tot cada vegada que hi ha eleccions en un país. Europa no podria funcionar", va dir Merkel.

Després de llançar l'advertència, la cancellera va suavitzar el to i va donar una diplomàtica benvinguda a Hollande, a qui va assegurar que serà rebut "amb els braços oberts" en la seva primera visita a Berlín. "Junts treballarem bé i de manera intensa", va dir sense gaire entusiasme. François Hollande ha amenaçat de no ratificar el tractat de disciplina fiscal si no es complementa amb mesures per impulsar el creixement a la UE. La solució passaria, segons fonts comunitàries, per no tocar ni una coma del pacte fiscal europeu i, a canvi, pactar un annex amb mesures per fomentar el creixement. En les últimes hores, Hollande també ha estat molt crític amb Alemanya. "No pot posar dos panys tancats alhora: el dels eurobons i el del refinançament directe del deute per part del Banc Central Europeu", reclamava ahir en una entrevista a la web Slate.fr.

Grècia preocupa molt més

Tot i que la victòria d'Hollande va ocupar ahir la portada de tots els diaris europeus, el que més preocupa Brussel·les no són les discrepàncies entre el nou president francès i la cancellera alemanya. El veritable maldecap amb què es pot trobar la UE en les properes setmanes es diu Grècia. Si bé els resultats de les eleccions a França i al país hel·lè tenen en comú el vot de càstig dels ciutadans a les polítiques d'austeritat, a Grècia el resultat electoral -amb una enorme fragmentació i sense clars guanyadors- pot comportar un país ingovernable.

Les dues grans formacions prorescat europeu, els socialistes del Pasok i els conservadors de Nova Democràcia, no sumen ni el 35% dels vots, mentre que partits que s'han mostrat clarament en contra de l'austeritat imposada per la UE a canvi del rescat, com els de l'Esquerra Radical (Syriza), han aconseguit un augment notable de suport.

Brussel·les tem que la inestabilitat política de Grècia comporti l'incompliment dels acords i se'n ressenteixin tots els socis. L'equació és senzilla: si Grècia no segueix al peu de la lletra el pla acordat amb Brussel·les, que inclou més retallades i privatitzacions d'empreses públiques, la UE no continuarà aportant els diners del rescat. La conseqüència directa seria la fallida del país i, molt probablement, la seva sortida de l'euro. "La Comissió Europea espera que el futur executiu [de Grècia] respecti els compromisos", va afirmar la portaveu europea, Pia Arenkilde.

Passi el que passi a Grècia, la victòria d'Hollande tindrà a curt termini un efecte polític més clar. L'oposició d'Hollande a la recepta de l'austeritat ja ha fet canviar el discurs dels dirigents europeus. El president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, podria anunciar avui la data de la cimera extraordinària dedicada a impulsar mesures per rellançar el creixement a Europa.

stats