Internacional 25/06/2012

Mohammed Mursi, un home d'aparell format a Califòrnia

R.g.s.
1 min

Fins fa un parell de mesos l'islamista Mohammed Mursi no figurava en cap travessa per succeir Hosni Mubàrak a la presidència d'Egipte. Els Germans Musulmans tenien com a candidat al seu home fort, Khairat al-Xàter. No obstant, la seva desqualificació va situar, de manera inesperada, Mursi davant d'aquesta històrica missió d'obtenir la presidència.

Poc conegut i mancat de carisma, Mursi va ser llavors objecte de les mofes dels seus detractors, que el van qualificar de "roda de recanvi". Tot i ser el president del Partit de la Llibertat i la Justícia, el braç electoral dels Germans Musulmans, Mursi sempre havia estat a l'ombra del totpoderós Al-Xàter. Ara li tocarà assumir el protagonisme. El seu caràcter abnegat va impulsar els líders de la confraria a designar-lo candidat. "És un home infatigable, sempre desitjós de complir les tasques que se li han assignat", així el descrivia a Reuters l'exdiputat Helmi al-Gazzar.

Graduat en enginyeria a la Universitat del Caire el 1978, va passar sis anys a Califòrnia cursant el seu doctorat. Després va exercir de professor en una universitat del delta del Nil. Dos dels seus cinc fills tenen nacionalitat nord-americana.

Mursi pertany a l'ala conservadora. A la primera volta va trufar els seus discursos d'un estil molt formal, amb nombroses referències a l'Alcorà, que qualifica de la seva "Constitució". En canvi, a la segona volta, va optar per un discurs més moderat i conciliador, conscient que bona part de la població rebutja un projecte teocràtic. Ara Mursi haurà de tornar a aquest esperit de consens per arribar a pactes tant amb les altres forces revolucionàries com amb la junta militar. Haurà de ser el president de tots els egipcis.

stats