EXECUTIU HEBREU
Internacional 09/05/2012

Netanyahu suspèn els comicis i pacta amb Kadima

Jodi Rudoren
2 min
Benjamin Netanyahu i el líder de Kadima, Shaul Mofaz, durant l'anunci ahir a Jerusalem.

THE NEW YORK TIMES / JERUSALEMEls israelians se'n van anar a dormir dilluns amb la previsió que el 4 de setembre anirien a les urnes, i es van despertar l'endemà amb un govern d'unitat nacional. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, i el líder de l'oposició, Shaul Mofaz, van acordar ja de matinada que el nou líder del partit de centredreta Kadima es convertiria en vice primer ministre d'Israel. Mofaz serà així el substitut del líder del Likud quan sigui a l'estranger i l'acompanyarà a les reunions a porta tancada del govern que "s'ocupen de la seguretat i de qüestions diplomàtiques, econòmiques i socials".

Ahir al matí tant Netanyahu com Mofaz feien cara d'extenuats després de tota una nit de negociacions per un acord que van definir com a històric. "L'Estat d'Israel necessita estabilitat", va dir Netanyahu amb la veu una mica ronca en una roda de premsa al Parlament israelià. La nova coalició, va afegir, "és bona per a la seguretat, l'economia, la societat d'Israel i bona per al poble d'Israel".

Mofaz, exministre de Defensa i cap militar que recentment ha substituït Tzipi Livni com a líder de Kadima, va agregar que el nou govern podrà "enfrontar-se millor als desafiaments d'Israel", incloent-hi "un compromís territorial històric amb els veïns palestins". "Hi ha moments en la vida d'una nació en què se t'encomana prendre decisions serioses. Crec que aquest moment li ha arribat a Israel", va afegir.

Tot i que la popularitat de Netanyahu està pels núvols i el Likud no patia per guanyar les eleccions que s'havien proposat per al 4 de setembre, amb aquest pacte Netanyahu aconsegueix una àmplia majoria al Parlament -passa de 94 diputats a 120- i limita el poder de les faccions ultraortodoxes. Per a Kadima l'acord significa aconseguir més temps per convèncer el seu electorat a les urnes, però alhora debilita la credibilitat de Mofaz, que havia jurat no aliar-se amb el Likud.

Palestina, una prioritat

L'acord també dóna estabilitat a Netanyahu per plantejar un eventual atac a un Iran que ensenya múscul en plena escalada nuclear. Tot i això, Mofaz va deixar clar que el principal repte és aconseguir l'estabilitat amb Palestina. En el passat, el líder de Kadima ha apuntat a abandonar assentaments israelians a Cisjordània, una proposta que pot portar guerra en el si del Likud.

stats