ELECCIONS PRESIDENCIALS
Internacional 10/07/2012

Obama busca captar vots apujant els impostos als rics

M. Landler / J.h. Cushman Jr.
2 min
El president dels EUA durant l'anunci ahir de la mesura a la Sala Est de la Casa Blanca.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTON.El president dels Estats Units, Barack Obama, va tornar a escenificar ahir un gir a l'esquerra desmarcant-se totalment de les polítiques econòmiques republicanes, que beneficien els més rics. El candidat demòcrata a la reelecció va proposar al Congrés, de majoria republicana, prolongar les retallades d'impostos iniciades durant l'era Bush però excloent-ne les persones que guanyen més de 250.000 dòlars a l'any. L'anunci s'ha interpretat com una estratègia electoral d'Obama per conquistar el vot del 98% de la població, la que guanya menys d'aquesta quantitat.

Els líders republicans ràpidament van rebutjar la proposta, al·legant que seria un error garrafal apujar els impostos dels ciutadans quan l'economia està tan dèbil.

Flanquejat per partidaris del partit estratègicament seleccionats per representar els contribuents, Obama va sentenciar que només una classe mitjana forta pot fer créixer el país. "Les retallades de taxes als ciutadans més rics són també les que tenen menys punts de promoure el creixement -va argumentar des de la Sala Est de la Casa Blanca-. No necessitem continuar donant avantatges als rics. Hem utilitzat aquesta teoria econòmica i n'hem pagat les conseqüències. No podem permetre'ns el luxe de tornar-hi".

El candidat republicà, Mitt Romney, va respondre ràpidament al desafiament, en un moment en què la recaptació de campanya l'ajuda i les enquestes no li posen difícil una victòria. "A diferència d'Obama, el governador Romney entén que l'última cosa que necessitem fer en aquesta economia és apujar els impostos a ningú", va dir el portaveu de campanya de Romney, Andrea Saül, en un comunicat.

La reforma fiscal de Bush va suposar una gran caiguda en la recaptació dels EUA i hauria d'haver expirat el 31 de desembre del 2010, però Obama va veure's obligat a ampliar-la dos anys més, pressionat pel Senat. Ara espera fer-ho un any més excloent-ne els més rics i amb la intenció de posar en evidència els republicans, que tombaran la mesura quan es voti al Congrés aquest mes.

stats