LLUITA PER LA CASA BLANCA
Internacional 26/05/2012

Obama entra aviat en el cos a cos per la presidència

Peter Baker
2 min
Obama entra aviat en el cos a cos per la presidència

THE NEW YORK TIMES / DES MOINES (IOWA)Ara que ha començat la campanya per a les eleccions presidencials als Estats Units, una cosa queda clara: Barack Obama no s'amagarà darrere les portes de la Casa Blanca.

Mentre que els seus predecessors van evitar dirigir-se directament als seus rivals en punts tan inicials de la campanya per por de semblar més candidats que presidents, Obama ha ignorat la convenció. No ha deixat les regnes al seu equip ni al vicepresident, no ha esperat fins a l'estiu, ni ha marejat amb frases dèbils com "el meu oponent".

Més aviat el contrari, amb Mitt Romney com a candidat republicà gairebé confirmat, Obama ha mostrat una voluntat de confrontar-lo amb agressivitat més de cinc mesos abans de les eleccions. En una successió de discursos els últims dies, el president ha titllat el governador Romney de "plutòcrata allunyat de la realitat" amb unes prescripcions econòmiques que capgirarien les febles millores obtingudes als Estats Units els últims anys.

Obama va aprofitar dijous una visita a la fira anual de l'estat d'Iowa per punxar Romney sobre un controvertit comentari que va fer al mateix lloc durant les primàries. "La visió del món que el governador Romney va guanyar en les finances privades explica per què l'última vegada que va visitar aquesta fira va dir que les empreses són persones".

Encoratjat per una audiència favorable, Obama va imitar el to de Romney en repetir les seves paraules: "Éssers humans, amic, així és com les va anomenar".

Acte seguit el president va citar el discurs que el republicà havia fet la setmana passada a la mateixa ciutat des d'on parlava el president. Romney va alertar que "el foc de camp del deute s'escampa per la nació i si no l'aturem s'acostarà a les cases de les nostres famílies i dels que ens estimem". Per Obama, aquest discurs de Romney només serveix per "escampar merda".

L'equip de Romney va dir que els atacs eren un senyal de desesperació. "Tot el que pot oferir ara són atacs polítics desgastats", va dir Amanda Henneberg, una portaveu del republicà. "Sense idees noves i amb atacs dèbils com aquests, no és estrany que la campanya d'Obama hagi tingut una setmana tan dolenta".

Atacs en l'era Twitter

La ràpida resposta reflecteix l'acceleració que pateix la política en l'era Twitter, en què s'ha de reaccionar als atacs en temps real. Els estrategs d'Obama calculen que si els anteriors presidents podien permetre's ser gentils al principi de la campanya i deixar l'estira-i-arronsa als seus subordinats fins que s'acostés la trama final, aquesta opció ja no és realista. De fet, cap rival s'espera al final de la campanya per atacar directament el president.

"No té cap sentit ser tímid", va dir David Axelrod, el conseller del president. "El governador Romney és el nominat. Ha estat dirigint els seus comentaris al president des de fa un any. El debat s'ha convertit en batalla".

Però alguns veterans d'anteriors campanyes, particularment republicans, es pregunten si aquesta opció faria perdre brillantor a la figura d'Obama com a president. En lloc de situar-se per damunt de la disputa, Obama podria semblar un candidat qualsevol a la presidència.

stats