Internacional 07/07/2012

Portugal considera inconstitucional negar les pagues extres als funcionaris

M.f.f.
1 min

BARCELONA.El Tribunal Constitucional portuguès va tombar ahir la mesura de l'executiu conservador que preveia eliminar les dues pagues dobles dels treballadors públics i els pensionistes per discriminatòria. L'alta instància considera que el decret viola el "principi d'igualtat" perquè suposa "una imposició d'un sacrifici addicional que no té equivalent per a la resta de ciutadans". Però la sentència, en lloc de convertir-se en una victòria per a tots els treballadors públics que cobren més de 1.100 euros -els que es veien afectats per la mesura fins al 2015-, s'ha convertit en una llosa per a tota la població activa de Portugal.

El primer ministre lusità, Pedro Passos Colho, va assegurar ahir que respectarà el veredicte però que buscarà fórmules per compensar els ingressos fiscals d'aquestes pagues extres -que suposaven un estalvi de fins a 2.000 euros per al govern- i que això afectarà tots els treballadors portuguesos. És a dir, més retallades per a tothom.

La decisió no s'aplicarà aquest any perquè, segons el Constitucional, "suposaria un risc per als objectius pressupostaris". Tant Brussel·les com el Fons Monetari Internacional van celebrar aquest apunt del Tribunal però van advertir a Lisboa que havia de trobar una resposta ràpida a la sentència per seguir complint els objectius del dèficit.

Els empresaris, alarmats, van criticar ahir la resposta del govern. "Passos Coelho no pot confondre la reducció del dèficit amb la recaptació d'impostos", advertia António Saraiva, president de la Confederació d'Indústria, la patronal més important.

stats