INESTABILITAT POLÍTICA A BUCAREST
Internacional 29/07/2012

Romania decideix avui si salva el seu president

El primer ministre romanès, Victor Ponta, podria aconseguir avui desfer-se del president, Traian Basescu. El poble decidirà si accepta la destitució aprovada fa un mes per un Parlament fidel al govern.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
El president de Romania, Traian Basescu, destituït fa un mes pel Parlament, fidel al govern.

BARCELONAEl futur del president romanès, Traian Basescu, és a les mans dels seus ciutadans. Destituït el 6 de juliol per un Parlament controlat per la coalició governamental, el cap d'estat podria conservar el càrrec si els romanesos rebutgen avui en referèndum la decisió de la cambra.

La Comissió Europea vigilarà la controvertida consulta després d'haver criticat durament el govern del primer ministre, el conservador Victor Ponta, per amenaçar l'estat de dret amb una maniobra que és l'última escenificació de la polarització política que viu el país.

La coalició governamental entre socialdemòcrates i liberals va impulsar la destitució de Basescu acusant-lo d'haver-se excedit en els seus poders, d'usurpar les competències del primer ministre i de posar en entredit la independència judicial i la separació de poders.

El president Basescu veu la seva destitució com un "cop a l'estat de dret", un pas més en la criticada estratègia del primer ministre per intentar controlar totes les institucions del país. Ponta va convertir-se a l'abril en el tercer premier que té Romania en només quatre mesos, després que les protestes contra les retallades fessin caure a principis d'any l'últim govern conservador i fidel a Basescu.

Encapçalant la coalició de centreesquerra Unió Social Liberal (USL), favorita per a les legislatives del novembre, Ponta ha intentat fer neteja en tots els poders. Ha canviat el president del Parlament i el Senat, ha modificat lleis per facilitar la destitució del president i ha pressionat per substituir alguns jutges, com s'ha denunciat des del Tribunal Constitucional.

Diversos analistes opinen que les presses de Ponta per desfer-se de Basescu tindrien relació amb una cadena d'investigacions sobre corrupció que inclouen la condemna a l'ex primer ministre Adrian Nastase, mentor de Ponta i l'únic cap de govern empresonat per corrupció al país. Nastase també va ser el director de tesi de Ponta, acusat de plagiar-ne una tercera part.

La destitució de Basescu serà definitiva si el sí guanya en el referèndum amb una participació de la meitat més un. El president ha acusat els últims dies la coalició governamental de preparar un frau massiu en la consulta i ha demanat als romanesos que boicotegin les urnes i així evitin arribar a la participació necessària per validar el resultat.

Sondejos contra Basescu

Els últims sondejos preveuen que la destitució es ratificarà amb gairebé un 60% d'aprovació i una participació pròxima al 52%. Tot i que les previsions confirmarien el cessament, els analistes tenen en compte que la consulta es fa en ple estiu i entre una ciutadania que percep la seva classe política com a corrupta i poc eficaç.

Vuit anys després d'haver arribat al poder amb promeses de lluitar contra la corrupció, a favor de reformar la classe política i de modernitzar l'estat, la popularitat de Basescu ha patit una caiguda lliure des que el 2010 va aplicar una de les polítiques d'austeritat més dures de la Unió Europea. Els seus crítics l'acusen d'autoritarisme i de trair el seu discurs emparant la corrupció al seu voltant.

stats