ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
Internacional 25/08/2012

El Tea Party marca el pas als republicans

Dilluns arrenca la convenció republicana en què Mitt Romney rebrà el suport dels seus per a les presidencials del novembre. El Tea Party encara marca el pas i radicalitza el discurs conservador.

Núria Ferragutcasas
3 min
EL DUET ROMNEY-RYAN EN CAMPANYA  Mitt Romney en un acte de campanya ahir a Michigan al costat del seu número dos, Paul Ryan, el candidat favorit del Tea Party. El moviment ultraconservador manté la seva influència sobre els republicans, que s'han vist forçats a radicalitzar  el seu discurs.

WASHINGTONL'elecció de Paul Ryan com a candidat republicà a la vicepresidència demostra que el Tea Party encara manté la seva influència sobre el Partit Republicà. Les bases més conservadores no confiaven en el seu aspirant a la Casa Blanca, Mitt Romney, i per això va buscar refugi en una de les veus ideològiques del moviment ultraconservador. Amb Ryan, Romney ha aconseguit unir el partit a darrere seu.

El Tea Party no té la mateixa força del 2010 -quan gràcies al seu suport els republicans van recuperar la majoria a la Cambra de Representants a les eleccions legislatives-, però en els últims dos anys ha evolucionat i s'ha convertit en un important actor de la política dels EUA. "Hem anat madurant. Ja no fem grans protestes amb pancartes, sinó que treballem sobre el terreny", explicava Amy Kramer, líder de l'organització Tea Party Express, a l'agència Associated Press. Això vol dir promoure el seu missatge, donar suport a les causes conservadores i ajudar candidats que facin seva l'agenda del moviment.

El gran èxit del Tea Party, però, ha estat moure el Partit Republicà més cap a la dreta. A més, han aconseguit posar en el centre del debat polític qüestions com la reducció de l'elevat deute públic del país, la mida del govern, la derogació de la reforma sanitària i canviar el sistema impositiu. Per assolir aquests objectius, les organitzacions conservadores van ajudar candidats afins a la seva ideologia a guanyar escons a les dues cambres legislatives del país durant els comicis del 2010.

Una de les seves victòries més importants va ser la derrota de l'exgovernador republicà de Florida Charlie Christ contra el jove legislador Marco Rubio a l'elecció senatorial.

Aquests nous membres conservadors del Congrés han provocat un bloqueig del sistema polític, ja que el govern i el Senat estan a les mans dels demòcrates, mentre que els republicans tenen la majoria de la cambra baixa. En els últims dos anys la incapacitat d'arribar a acords entre els dos grans partits ha suposat un estancament gairebé permanent de projectes de llei o de polítiques del govern de Barack Obama, com, per exemple, la seva iniciativa per apujar els impostos a les rendes més altes.

Per alguns analistes polítics, el Partit Republicà està "segrestat" pel Tea Party i aquesta situació impossibilita pactes bipartidistes que són necessaris en l'estructura del sistema polític nord-americà.

El moviment ultraconservador continua enguany amb la mateixa estratègia. La presència de Ryan en el ticket electoral és una victòria per al Tea Party, però els seus líders tenen clar que el seu poder no és en la lluita presidencial, sinó en la legislativa. Els militants del moviment tenen més capacitat d'influenciar en curses electorals de menys envergadura i aconsegueixen, així, representants més conservadors.

En els últims mesos el Tea Party ha aconseguit victòries importants. A les primàries republicanes de Texas els seus seguidors van ajudar el candidat a senador Ted Cruz a derrotar David Dewhurst -el vicegovernador de l'estat que tenia el suport dels líders republicans-. A Indiana el seu candidat va guanyar el veterà senador Richard Lugar. I a Wisconsin els activistes van protegir el governador republicà Scott Walker, que va sobreviure a les eleccions per la seva destitució.

L'avortament en campanya

Un altre triomf que ara està envoltat d'una gran polèmica és el de Todd Akin, el candidat al Senat per Missouri. Akin va dir que en "violacions reals" les dones "tenen mecanismes per tancar-se del tot" i, per tant, evitar l'embaràs. Tot i la seva immediata disculpa, la majoria dels líders republicans i del Tea Party li han demanat la dimissió. Akin, però, continua, i ha posat l'avortament en el centre de la campanya electoral. La seva candidatura, a més, posa en perill l'objectiu republicà de recuperar la majoria al Senat.

A banda de les primàries republicanes pel Senat, el moviment ultradretà també influencia les eleccions a la cambra baixa amb candidats més conservadors o assegurant que els polítics que opten a la reelecció abracin els seus postulats.

La politòloga Vanessa Williamson, autora del llibre The Tea Party and the remaking of republican conservatism , creu que l'impacte del moviment serà més baix a les presidencials, ja que la participació de joves i minories que no simpatitzen amb les seves idees serà més alta. Sigui com sigui, si Obama guanya tindrà moltes dificultats per governar, ja que totes les enquestes indiquen que es trobarà amb un Congrés dividit i més polaritzat.

stats