14/07/2012

Terminator no vol anar al TPI

2 min
Rebels del moviment M23 en motocicleta a la localitat de Karambi, a l'est de RD Congo.

La guerra torna a castigar la regió est de la República Democràtica del Congo, després que les brases, que no s'han apagat mai del tot des del 1996, hagin estat atiades aquest cop pel grup rebel M23, dirigit pel general Bosco Ntangana.

Ntangana, conegut amb el sobrenom de Terminator, està perseguit pel Tribunal Penal Internacional i la seva trajectòria de combatent és un bon retrat de la història de traïcions, aliances, canvis de camisa, violacions dels drets humans, perverses relacions amb el poder i robatori que exerceixen els grups armats -també els militars del govern- en aquesta regió de l'est del país, situada entre les fronteres d'Uganda i Ruanda. Una regió on es lluita pel control de les riqueses minerals i s'exerceix un espoli continuat de la societat civil, sotmesa a una violència permanent. Se'n coneixen sobradament les agressions sexuals continuades a les dones i els nens, però es parla menys de la violència estructural que afecta tots els àmbits de la vida civil i que, malgrat l'enorme vitalitat dels seus habitants, frustra una vegada i una altra la possibilitat de reconstruir una vida més o menys normal.

Una vida en combat

Bosco Ntangana va néixer a Ruhengeri, Ruanda, l'any 1973 i, després de lluitar a l'Armada Patriòtica Ruandesa -l'exèrcit ruandès-, va marxar a la guerra del Congo i es va apuntar a les forces de l'AFDL, l'exèrcit de Laurent-Désiré Kabila que va expulsar del poder Mobutu gràcies a l'ajut de Ruanda i d'Uganda en una guerra que es va coure en aquests dos països després del genocidi ruandès.

Un cop al poder, Kabila es va desfer dels militars ruandesos i això va provocar un nou enfrontament que va degenerar en el que s'ha anomenat tercera guerra mundial africana , amb prop de tres milions de morts i la participació de cinc països veïns. Aquells anys, Ntangana va lluitar contra Kabila i, més endavant, es va apuntar a la guerrilla de l'UPC (Unió dels Patriotes Congolesos), un moviment amic del govern de Ruanda que dirigeix Thomas Lubanga, l'home que aquests dies ha estat condemnat pel TPI per haver reclutat nens per fer de soldats.

Després de deixar la UPC, Terminator va lluitar amb un moviment creat per defensar els tutsis del Congo. Després d'un pacte entre el govern d'aquest país i el ruandès, molts combatents del moviment CNDP van acabar integrats a l'exèrcit del Congo. Ntangana va ser nomenat general, però aviat es va escindir per crear l'exèrcit rebel M23, que rep suport militar i logístic de Ruanda i compta amb comandaments fugits de l'exèrcit congolès que volen renegociar una millor situació personal, més galons i més poder.

Tota aquesta complicació de sigles, però, es podria resumir en el fet que la lluita per l'accés a les riqueses i la corrupció, tan convenient per al negoci internacional dels recursos naturals, fa que els exèrcits i els comerciants s'esbatussin per mantenir-ne el control, i que els països veïns estiguin interessats a accedir a aquestes riqueses, especialment Ruanda. Que el TPI vulgui que se li lliuri Ntangana i la condemna del seu antic company d'armes a l'Haia no han fet més que augmentar la violència, ja que Terminator ha dit que només l'agafaran mort. Mentrestant, ja són 220.000 els nous desplaçats que fugen dels combats, molts dels quals retroben la seva crònica condició de refugiats.

stats