CONFLICTE REGIONAL
Internacional 26/06/2012

Turquia acull una nova allau de desertors sirians

R.nordland/s.arsu/a.cowell
2 min
Protesta contra el règim d'Al-Assad diumenge a Kafrauaid, a prop de la frontera turca.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUT.L'aïllament del règim sirià va augmentar ahir, colpejat per una nova allau de desercions d'alts càrrecs de l'exèrcit que van buscar refugi a Turquia, noves sancions de la Unió Europea i la cita per a una reunió d'emergència de l'OTAN arran del conflicte amb Ankara per un caça abatut en aigües internacionals. Ankara va escalfar encara més l'ambient amb la denúncia d'un altre atac, el mateix divendres, per part de les forces del règim sirià, en aquest cas a un avió de reconeixement després d'abatre l'F-4.

Buscant justificar públicament l'incident a la costa mediterrània, el portaveu del ministeri d'Exteriors del règim de Baixar al-Assad va dir que Síria no hauria actuat si l'aparell no hagués entrat en el seu territori. "Havíem de reaccionar immediatament -va dir Jihad Makdissi-. Fins i tot si l'avió hagués estat sirià, l'haurien abatut igualment". Al seu torn, Turquia reitera que l'aeronau era en aigües internacionals en el moment de l'atac després d'entrar breument a Síria. Tot i l'escalada de tensions entre els països veïns després de 16 mesos de revolta contra Damasc, el vice primer ministre turc, Bulent Arinc, va matisar ahir que no tenen "cap intenció de declarar la guerra a ningú" i que el conflicte s'ha de solucionar a través de les lleis internacionals.

La reacció siriana va arribar només un dia abans de la reunió d'emergència de l'OTAN, que està previst que se celebri avui a Brussel·les. "Si la intenció de la trobada és tractar una agressió, ja diem amb antelació que l'espai aeri sirià, territorial i de les seves aigües és sagrat", va advertir Makdissi.

Les relacions entre Turquia i Síria estan en un dels moments més crítics. Segons l'oposició al règim d'Al-Assad, més d'una dotzena de generals sirians han desertat i han buscat refugi al país veí. Ja la setmana passada Jordània va garantir asil polític a un coronel de les forces aèries sirianes que va desertar a bord d'un avió i va creuar la frontera. En total més de 33.000 sirians han buscat refugi a Turquia des que va començar la revolta.

Més sancions de Brussel·les

Des de Luxemburg, la Unió Europea va ampliar ahir les seves sancions contra el règim sirià, atacant aquesta vegada "la banca, l'exèrcit i els mitjans de comunicació estatals", va dir el ministre d'Exteriors britànic, William Hague. "També hem decidit endurir l'embargament d'armes. Ara està explícitament prohibit assegurar o reassegurar vaixells que proveeixin armament al règim", va afegir Hague, recordant el cas del vaixell amb armes russes interceptat al Regne Unit.

En un comunicat conjunt, els ministres d'Exteriors de la UE van condemnar "l'atac inacceptable per part de Síria" a l'avió turc i van agrair a Ankara la seva "reacció inicial responsable i mesurada". També van demanar a Damasc l'accés immediat per a una investigació.

stats