ENFRONTAMENT AL PS FRANCÈS
Internacional 13/06/2012

La companya d'Hollande, contra l'exdona del president

Agitació a les files socialistes franceses. La primera dama, Valérie Trierweiler, va donar ahir suport al rival de Ségolène Royal, l'exdona d'Hollande, a les legislatives de diumenge.

Marc Vidal
2 min
La companya d'Hollande, contra l'exdona del president

BARCELONA.Una petita bomba política va esclatar ahir al Partit Socialista (PS) francès -amb conseqüències encara incertes- quan la primera dama, la periodista Valérie Trierweiler, va publicar un missatge a Twitter per donar suport al candidat que vol batre Ségolène Royal, l'exdona del president francès, François Hollande, diumenge que ve a la segona volta de les eleccions legislatives a la circumscripció de Charente Marítim.

"Ànims a Olivier Falorni, que no ha fallat mai a la gent de La Rochelle i que lluita amb ells des de fa anys amb el seu compromís desinteressat", va llançar Trierweiler a Twitter per a sorpresa de la plana major del PS, que, justament ahir, va ser a La Rochelle, la capital de Charente Marítim, per donar suport a Royal, que és la candidata oficial designada per la direcció del partit per a aquesta circumscripció.

La decisió de presentar Ségolène Royal no va caure gens bé a Olivier Falorni, el dirigent socialista local de La Rochelle, a qui el partit va donar de baixa de les seves files quan va decidir presentar batalla. Però Falorni no es va donar per vençut i va decidir optar, amb una candidatura pròpia, a l'escó per a aquesta circumscripció.

Així va ser com diumenge passat, en la primera volta de les legislatives, Ségolène Royal va quedar primera, amb un 32,03% dels vots, seguida molt de prop per Falorni, amb un 28,91%. Cap enquesta no havia previst aquest escenari, però la segona volta es disputaria entre dos candidats socialistes, l'oficial i un de dissident a qui el partit va fer fora.

El primer suport important que va rebre Falorni va ser el de la candidata de la conservadora UMP, Sally Chadjaa, que després d'obtenir un 19,47% de vots va demanar el vot per a ell a la segona volta. I ahir va arribar el suport més inesperat: el de la primera dama francesa.

"L'únic que ens importa és que el suport de François Hollande a Ségolène Royal és clar, és evident", va assegurar ahir la primera secretària del PS, Martine Aubry, per intentar treure ferro a l'enfrontament de dames obert al seu partit. Royal va explicar ahir que tenia el suport total d'Hollande, amb qui havia parlar llargament per telèfon.

L'actual president de França, que va tenir quatre fills amb Ségolène Royal, de qui es va separar quan ella va perdre les eleccions presidencials davant Nicolas Sarkozy, l'any 2007, va evitar ahir fer cap referència a la polèmica.

L'episodi del tuit complica una mica més les opcions de Ségolène Royal de sortir elegida diputada per a aquesta circumscripció diumenge que ve i fer realitat un somni per al qual s'havia postulat obertament les últimes setmanes: presidir l'Assemblea Nacional francesa.

stats