ELECCIONS PRESIDENCIALS
Internacional 12/06/2012

Un canvi d'estratègia contra els càrtels marca els comicis a Mèxic

2 min
Un canvi d'estratègia contra els càrtels marca els comicis a Mèxic

CIUTAT DE MÈXICEls tres principals candidats a la presidència de Mèxic han promès un gran viratge en l'estratègia de guerra contra la droga i han posat sobre la taula com a prioritat principal reduir la violència al país per sobre de les polítiques indiscriminades de detencions per bloquejar el narcotràfic cap als Estats Units.

Els candidats, tot i que volen continuar la lluita contra el narcotràfic, han remarcat que volen intentar desmarcar l'exèrcit mexicà de la guerra contra els càrtels. Són conscients que l'ús de militars fins ara ha anul·lat les tasques de la policia i això no ha fet més que augmentar el nombre de morts, que ha sobrepassat els 50.000 des que el president sortint, Felipe Calderón, va declarar la guerra contra el narcotràfic fa més de cinc anys.

El favorit en la cursa electoral, Enrique Peña Nieto, fins ara no ha destacat per tenir la voluntat de frenar els carregaments de droga o bé detenir-ne els narcos , tot i que ja està en la recta final electoral -les eleccions són l'1 de juliol-. Recentment ha suggerit que, tot i que Mèxic hauria de continuar treballant de bracet del govern dels Estats Units en contra del crim organitzat, no s'hauria de "subordinar a les estratègies d'altres països". "La tasca de l'estat, i el que hauria de ser la seva prioritat des del meu punt de vista, i el que he demanat durant aquesta campanya, és reduir el nivells de violència", afegia en una entrevista.

El govern nord-americà s'ha pres la cursa electoral amb cautela i han vigilat de no posicionar-se sobre el tema, per por de ser acusats d'intromissió. Un alt càrrec de l'administració Obama va dir divendres que la crida de Peña Nieto perquè els EUA respectin les prioritats mexicanes "és un discurs cridaner que utilitza per guanyar vots". "El que entenem, bàsicament, és que si és escollit president, continuarà treballant amb nosaltres", va afegir l'oficial.

De totes maneres, el canvi potencial d'estratègia, que reflecteix l'anàlisi de cada cop més investigadors del crim organitzat, preocupa els polítics nord-americans. "¿Ens trobarem que el pròxim president farà els ulls grossos amb els càrtels i cedirà a les seves voluntats o serà un company servicial als Estats Units per combatre'ls?", va preguntar el diputat republicà per Arizona, Ben Quayle, durant una compareixença aquest mes a Phoenix. "Espero que esculli la segona opció".

La seguretat com a prioritat

Els altres dos candidats principals, Andrés Manuel López Obrador -que va perdre per poc marge les presidencials del 2006 i va sumant vots en les enquestes- i Josefina Vázquez Mota, de l'actual partit de govern, també comparteixen les promeses de Peña Nieto de prioritzar reduir el nombre de víctimes. "Els resultats no es mesuraran pel nombre de criminals que es capturin, sinó per com d'estables i segures siguin les comunitats", ha assenyalat Vázquez Mota.

López Obrador -l'estratègia de seguretat del qual porta per lema Abrazos, no balazos - ha criticat la intromissió de Washington en les institucions mexicanes. Els tres candidats prioritzen millorar els programes de protecció social perquè els joves amb menys recursos no caiguin en mans del crim. Però cap d'ells ha presentat una recepta concreta per aconseguir fer sortir Mèxic de l'espiral violenta dels últims anys i alhora frenar la impunitat dels càrtels.

stats