UN MERCAT NEGRE EN AUGE
Internacional 02/06/2012

La crisi econòmica augmenta el tràfic il·legal d'òrgans a Europa

Dan Bilefsky
2 min
La crisi econòmica augmenta el tràfic il·legal d'òrgans a Europa

THE NEW YORK TIMES / BELGRADPavle Mircov i la seva companya, la Daniella, revisen amb nerviosisme el correu electrònic cada quinze minuts, desesperats per trobar-hi la salvació econòmica: un comprador disposat a pagar 30.000 euros per un dels seus ronyons.

Aquests pares de dos adolescents van posar els seus òrgans en venda a internet fa sis mesos, després que Mircov, de 50 anys, perdés la seva feina en la indústria càrnica. Quan el seu pare va morir no va poder pagar la làpida. Els han tallat la línia de telèfon i la família viu en la foscor per estalviar electricitat. Un àpat diari de pa i salami és l'únic luxe que es poden permetre. "Quan necessites posar menjar a taula, vendre un ronyó no sembla un gran sacrifici", deia Mircov.

Amb Europa immersa en una convulsió econòmica, els experts diuen que el mercat negre d'òrgans humans -que tradicionalment hi ha hagut a la Xina, l'Índia, el Brasil i les Filipines- s'està expandint a països occidentals sacsejats per la crisi com Grècia, Espanya, Itàlia i països balcànics com Sèrbia. Gent vulnerable i desesperadament pobra intenta vendre els ronyons, els pulmons, la medul·la òssia i les còrnies en un comerç instigat per internet, traficants d'òrgans sense escrúpols i una demanda creixent de pacients en llista d'espera per ser trasplantats. A Espanya, Itàlia i Rússia dotzenes d'anuncis a internet ofereixen ronyons, esperma, llet materna i pulmons, pels quals es demanen fins a 250.000 euros.

Depredant rics i pobres

"La crisi econòmica fa créixer el tràfic d'òrgans", va dir Jonathan Ratel, un fiscal especial de la Unió Europea que lidera el cas contra set persones acusades d'atreure víctimes pobres de Turquia i països excomunistes cap a Kosovo el 2008 per vendre'n els ronyons amb falses promeses de cobrar fins a 16.000 euros. "El crim organitzat depreda els vulnerables de les dues bandes de la cadena de subministrament: gent que pateix per la pobresa crònica i pacients rics i desesperats que farien qualsevol cosa per sobreviure", va dir.

El tràfic d'òrgans a Sèrbia, com a gairebé tota la resta del món, és il·legal i pot comportar penes de fins a deu anys de presó. Però les miserables condicions econòmiques i la llarga llista d'espera per a trasplantaments legals de ronyó -l'any passat només n'hi havia un per a cada tres pacients- han creat un mercat per als desesperats. Donants i pacients es troben a la xarxa o via un intermediari que cobra 100.000 euros als compradors per un ronyó, sense comptar els costos de l'operació i el vol d'avió de tornada.

Mircov, l'aturat que vol vendre el ronyó per sobreviure, diu que la crisi l'ha tornat nostàlgic de l'antiga Iugoslàvia, on l'estat oferia educació gratuïta i feines per a tota la vida, i on no es parlava de vendre's òrgans. "És una desgràcia que la meva gent s'hagi de vendre el cos", deia. "Mai vaig pensar que fos possible, ni quan les coses anaven pitjor".

stats