POLÍTICA EUROPEA
Internacional 27/04/2012

Un partit neonazi entrarà en l'escena política grega

R. Donadio / D. Bounias
2 min
Un grup de neonazis del partit Alba Daurada dilluns passat prop d'Atenes durant un dels seus actes electorals de cara als comicis del 6 de maig.

THE NEW YORK TIMES / ATENES.Un matí al barri benestant de Papagou, a Atenes, membres del partit ultranacionalista grec Alba Daurada repartien propaganda en un mercat de cara a les eleccions legislatives de la setmana que ve. "Aquest és el nostre programa: una Grècia neta, només per als grecs, una Grècia segura", cridava Ilias Panagiotaros, el portaveu i un dels candidats, mentre repartia tríptics.

Una dona gran se li va acostar per explicar-li que a una parenta seva li havien robat 600 euros: "La van tirar a terra i li van prendre els diners per pagar l'assistenta que cuida el seu marit -va narrar-. Ella és comunista, però em va dir que trucaria a Alba Daurada per denunciar-ho".

Aquesta és només una mostra de com un grup ultra -conegut perquè utilitza la violència contra els immigrants i per la salutació nazi que fan alguns dels seus seguidors- està ampliant el seu electorat capitalitzant les pors pel creixement de la immigració il·legal en un moment econòmic delicat al país.

Diferents sondejos apunten que en les eleccions legislatives del 6 de maig Alba Daurada passarà la barrera del 3% fixada com a límit per entrar al Parlament. I el partit continua la seva campanya al carrer, a diferència de les principals formacions, que ho eviten per por a les reaccions contra ells, ja que molts electors els culpen del col·lapse econòmic.

"La societat grega és en aquests moments un laboratori de l'evolució de l'extrema dreta", assegura Nikos Demertzis, professor de ciència política a la Universitat d'Atenes. "Estem travessant una crisi financera sense precedents, som una societat fragmentada, sense associacions civils fortes i amb una corrupció generalitzada", assegura.

Fundat a principis dels anys 80 per nostàlgics de la dictadura militar que va governar Grècia del 1967 al 1974, Alba Daurada sempre ha begut de la ideologia neonazi. El seu logo recorda clarament l'esvàstica i les estanteries de la seu del partit estan plenes de llibres com ara Mein Kampf de Hitler o altres sobre la superioritat racial dels grecs.

Els últims anys, el partit ha organitzat accions directes contra els immigrants al centre d'Atenes, on cada cop són més visibles les persones sense papers que hi malviuen, sobretot provinents del sud d'Àsia, Albània i Àfrica. Sota la seva direcció, s'han constituït "grups ciutadans" que, segons la formació, volen protegir els grecs dels crims suposadament comesos per immigrants, però hi ha denúncies que diuen que són patrulles urbanes incontrolades.

El perill de les seves accions

"Ara mateix, Alba Daurada no és un partit políticament perillós sinó que el perill ve de les seves accions al carrer", assegura Tassos Kostopoulos, expert en política grega. I afegeix que tradicionalment el partit ha tingut lligams amb l'estat grec, sobretot amb la policia, i que quan els socialistes van arribar al poder l'any 2009, van intentar trencar aquesta relació.

Alba Daurada ha concorregut sense èxit a les eleccions des del 1994, però va fer un gran pas quan el 2010 el seu líder, Nikos Michaloliakos, va ser elegit regidor a l'Ajuntament d'Atenes. Michaloliakos assegura que les principals preocupacions del seu partit -que qualifica de nacionalsocialista- són el crim i la crisi econòmica.

stats