Internacional 24/07/2012

Els kurds ja preparen una regió autònoma al nord-est de Síria

M.f.f.
2 min
Protesta amb banderes kurdes divendres a Kobani.

BARCELONA.El poblet sirià fronterer amb Turquia Ayn al-Arab, a la província d'Alep, ha passat a anomenar-se una altra vegada Kobani, el seu nom original en kurd. Des que els rebels kurds van "alliberar-lo" el 19 de juliol, hi oneja tant la bandera d'aquest poble -disseminat entre Turquia, Síria i l'Iraq-, com també la de les milícies del Partit dels treballadors del Kurdistan (PKK), una guerrilla marxista leninista fundada per Abdul·lah Ocalan.

Kobani no és un cas aïllat. El mateix gest reivindicatiu es repeteix a tota la frontera siriana amb Turquia i amb l'Iraq. L'anomenen el Kurdistan Occidental, segons anuncien les milícies, i tindria la capital administrativa i històrica a Qamixli, controlada encara per les tropes de Damasc. L'encarregat de gestionar aquesta ofensiva és el Partit de la Unió Democràtica (PYD), la filial siriana del PKK.

"Aquestes unitats no responen de cap manera a l'Exèrcit Lliure de Síria, sinó que tenen com a objectiu la creació d'un territori autònom a la regió històricament kurda", explicava ahir des de Bagdad a l'ARA Hiwa Osman, escriptor i periodista kurd. "Ha arribat l'hora de la regió del Kurdistan a Síria", afegia, pronosticant un estat sirià dividit entre la regió sunnita al sud, l'alauita a l'oest i la kurda al nord-est.

L'autonomia dels kurds, però, no agrada ni a Damasc ni a Ankara -que lluita contra el PKK des de fa anys- ni al Consell Nacional Sirià (CNS), un dels òrgans de l'oposició política a Al-Assad. Osman assegura que el govern turc encara no s'ha manifestat en els últims dies i que està "rarament tranquil". La mateixa oposició, però, sí que s'ha posicionat. Kamal al-Labwani, membre del CNS, va acusar ahir el govern de la regió autònoma del Kurdistan a l'Iraq d'estar enviant tropes a Síria. Els activistes de dins del país ho van negar, segons va informava ahir el portal informatiu kurd Rudaw.

stats