PROCÉS DE PAU A IRLANDA DEL NORD
Internacional 28/07/2012

Els republicans dissidents formen un altre IRA

Tres dels quatre grups terroristes d'Irlanda del Nord sumen posicions i reclamen l'emblema de l'IRA. L'anunci ha tingut poc ressò a Belfast i s'ha interpretat com un intent d'amenaçar l'èxit del Sinn Féin.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

BARCELONACoincidint amb l'inici dels Jocs Olímpics de Londres, el diari britànic The Guardian va informar ahir en exclusiva que tres dels quatre grups terroristes de la dissidència republicana a Irlanda del Nord havien decidit fusionar-se i utilitzar les sigles de l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) com a emblema. Es tracta de la unió de l'IRA Autèntica amb l'Acció Republicana contra les Drogues (RAAD), un grup actiu sobretot a Derry, i tota una coalició de grups armats independents. L'IRA de la Continuïtat hauria decidit quedar-ne al marge.

Segons fonts de The Guardian , el nou cos paramilitar està format per almenys un centenar de dissidents armats i té previst intensificar els atacs terroristes contra forces de seguretat i símbols de la presència britànica al país. Aquests objectius podrien ser les estacions de policia, la seu regional del Banc d'Ulster i la celebració a Derry de la Ciutat de la Cultura 2013 del Regne Unit.

La notícia no sorprèn a Belfast

Es tracta de la primera vegada des de l'Acord de Belfast (també conegut com l'Acord del Divendres Sant) el 1998 que la majoria de forces dissidents republicanes s'unifiquen. Però la notícia, que a primer cop d'ull es pot interpretar com una dura amenaça al procés de pau a Irlanda del Nord, va passar de puntetes en la majoria dels mitjans tant britànics com de l'Ulster i d'Irlanda. La cadena britànica no ho va recollir, el Belfast Telegraph es va conformar a penjar a la seva web el teletip de l'agència Reuters i l' IrishTimes tampoc va esmentar la notícia.

El partit nacionalista irlandès Sinn Féin, que el 1998 es va comprometre a buscar per la via pacífica els seus objectius polítics i que actualment governa a Irlanda del Nord en una coalició amb els unionistes, també va treure importància a l'anunci. "És evident que aquest moviment és una mostra més que no tenen cap estratègia i que les seves intencions són tan clares com el fang", va dir ahir el diputat nacionalista Gerry Kelly, també exmembre de l'IRA Provisional -que va deixar formalment les armes el 2005.

"Això no vol dir que no puguin ser perillosos; en el passat han matat gent i la majoria d'ells són joves de la comunitat nacionalista, però aquestes accions no ens poden dur enlloc [...]; la comunitat no dóna suport a aquests grups, necessiten desistir i adonar-se que no poden aconseguir una Irlanda unida per aquests mitjans", va afegir Kelly.

En el comunicat emès pel nou Consell de l'Exèrcit de l'IRA, l'organització ataca directament el fet que el Sinn Féin a Irlanda del Nord hagi pactat amb els unionistes i els titlla de "venuts". Martin McGuinness, actual vice primer ministre de la nació i també exmembre de l'IRA Provisional, va segellar la reconciliació a finals de juny amb una encaixada de mans històrica amb la reina d'Anglaterra, Elisabet II, al Teatre Líric de Belfast.

Organitzacions dividides

"Es tracta d'un assumpte més de caràcter policial, o psiquiàtric, que polític; aquests grupuscles dissidents en qüestió no tenen ni idees ni projectes, només la fantasia adolescent d'expulsar els britànics d'Irlanda del Nord, i compten amb una massa social, per així dir-ho, que no arriba a les 300 persones", deia l'escriptor i periodista britànic John Carlin ja el març del 2009 arran de la mort a trets d'un policia a Craigavon, en un atemptat que va ser reivindicat per l'IRA de la Continuïtat.

Seán Golden, expert del CIDOB, s'explicava ahir a l'ARA des d'Irlanda en el mateix sentit i emfatitzant les lluites internes entre els mateixos dissidents. "La notícia que s'ha donat aquí és que l'IRA de la Continuïtat amenaça de castigar militarment els seus propis dissidents que participen en activitats terroristes", explicava en un correu electrònic. "El problema principal dels escindits és que ara rivalitzen amb els bàndols de delinqüents pel control del crim organitzat, i participen en les guerres entre bàndols de narcotraficants; de vegades castiguen els venedors de drogues, però també els castiguen per fer la competència", afegia.

stats