POLÍTICA BRITÀNICA
Internacional 08/08/2012

Els socis de Cameron el posen a la corda fluixa

El primer ministre britànic, David Cameron, sotmetrà a votació una reforma electoral que els seus socis de govern, els liberals, rebutjaran. La fractura a la coalició de govern s'eixampla.

Marc Vidal
2 min
David Cameron i Nick Clegg a l'estadi olímpic  de Londres el 27 de juliol.

BARCELONAEl divorci a la coalició de govern al Regne Unit és cada vegada més a prop. Conservadors i liberals no han respectat la treva olímpica i s'han retret públicament aquests últims dies els seus desacords a l'hora de reformar el sistema polític del país. I lluny de posar pau, el primer ministre britànic, David Cameron, va tirar ahir més llenya al foc.

L'origen de l'enfrontament ha estat el no definitiu dels tories a reformar la Cambra dels Lords, un dels punts bàsics del programa de govern conjunt, que ha desfermat la ira dels liberals. "Amb aquesta negativa es trenca l'acord de coalició", va assegurar dilluns el vice primer ministre britànic i líder dels liberals, Nick Clegg.

"És evident que la coalició no pot funcionar quan una de les parts tria només allò que li interessa de l'acord, mentre que nosaltres estem compromesos en tot", va lamentar amb to agre Clegg, que pretenia -era una de les seves mesures estrella- que el 80% dels lords fossin elegits a les urnes, en lloc de designats pels partits polítics, i que es reduís a gairebé la meitat el nombre de representants en aquesta cambra.

Els liberals es planten

Com a torna per la negativa a reformar la Cambra dels Lords, els liberals van anunciar que no donarien suport a la reforma de les circumscripcions electorals que volen tirar endavant els conservadors, ja que consideren que les dues propostes només tenien sentit juntes. És una iniciativa per rebaixar de 650 a 600 el nombre de diputats de la Cambra dels Comuns que beneficiaria clarament els tories, ja que almenys 40 d'aquests diputats que desapareixerien serien laboristes i liberals.

Però el primer ministre britànic, David Cameron, lluny de rebaixar el to, va anunciar ahir que tiraria endavant igualment amb la proposta. "La Cambra dels Comuns ha de ser més petita, menys cara i les circumscripcions de la mateixa talla, i és per això que és tan important sotmetre la proposta a votació", va assegurar Cameron, que va deixar clar que la tirarà endavant encara que els liberals hagin dit que la vetaran.

El gran debat polític que s'ha obert ara al Regne Unit és si un membre de l'executiu pot votar contra els plans del seu propi govern i no dimitir. "No ens trobarem en aquesta situació, ja que la proposta no s'arribarà a votar", van assegurar ahir fonts dels liberals al diari Financial Times .

A l'oposició laborista es fregaven ahir les mans per la fractura oberta en l'executiu de coalició. Amb les enquestes de cara, i poques perspectives d'una nova entesa entre tories i liberals, els laboristes d'Ed Miliband veuen cada cop més que clar que aquesta legislatura, encara no a l'equador, no s'allargarà fins al 2015 com tocaria.

stats