Opinió 09/05/2017

Becaris

El cuiner Jordi Cruz, amb unes polèmiques declaracions, obre el debat sobre els estudiants en pràctiques, les seves condicions de treball i el fet que la gran majoria no cobra perquè se suposa que està duent a terme un aprenentatge

i
Bru Noya
2 min

El dels becaris sí que és un malson a la cuina i no el programa de televisió de Chicote. Als restaurants i a tot arreu. Hi ha tres milions de becaris que treballen sense cobrar a la Unió Europea perquè no tots són com els de Facebook que perceben 7.000 euros al mes. El prestigiós cuiner Jordi Cruz no els paga perquè diu que ja els dona allotjament i menjar i que si tothom hagués d’estar en plantilla el negoci no seria viable perquè per oferir un servei de qualitat es necessiten moltes mans. No paga però es compra una casa de tres milions d’euros a la zona alta de Barcelona.

El seus plats estrella deuen ser ‘suor de becari a les fines herbes sobre un llit de cara dura i escuma de no et pagaré res’ o ‘encenalls d’esclavisme amb emulsió de becari explotat amb aroma de pis pastera i reducció de drets’. Demanar cua de toro pot provocar un gran esglai: que entris a la cuina i et trobis una colla de becaris castrats. En el món de la restauració el pitjor que et pot passar és que t’expulsin del ‘Masterchef’ i que et contracti Jordi Cruz com a becari. Les desgràcies mai no venen soles.

De becaris ni ha a tot arreu encara que als restaurants es camuflin sota el nom d’‘estagiers’. De fet si Sancho Panza treballés el 2017 tindria un contracte en pràctiques amb la qualificació de ‘free assistant squire’ i el Lazarillo de Tormes seria un ‘road manager with a contract in practice’. La denominació de lloc treball canvia però l’essència és la mateixa. A l’antiga Roma i en els camps de cotó de Virgínia tenien becaris vitalicis però eren coneguts com esclaus.

Actualment l’argument és que treballen per aprendre, per formar-se i que se suposa que viuen de l’aire però el denominador comú d’abans i d’ara és l’explotació laboral sovint sota condicions infrahumanes. El cuiner Ángel León, dues estrelles Michelín, té en un pis pastera amb 16 becaris. El menú del restaurant costa 205 euros i pel lloguer del pis en paga 550 al mes. Si això passés en un restaurant xinès parlaríem de les màfies. León argumenta que els becaris tenen allotjament gratuït. Harry Potter també el tenia a casa dels seus tiets.

stats