Opinió 13/02/2015

L’experiència Fulbright

A banda del suport financer que comporta—tenint en compte l’elevat cost de les universitats americanes—la beca Fulbright suposa molt més que un coixí econòmic: l’accés a aquesta comunitat obre portes a tots els nivells

i
Sara Canals
2 min

La setmana passada Andorra i els Estats Units anunciaven l’acord per seguir oferint beques Fulbright durant cinc anys més. Una molt bona notícia per als andorrans: la beca Fulbright ofereix l’oportunitat de cursar estudis superiors—ja sigui un programa de màster o doctorat—a les universitats més prestigioses dels Estats Units. Tot i així, els andorrans que la sol·liciten no sobrepassen la desena, ja sigui per desconeixement o per manca de motivació.

El 16 de setembre de 2013 el Ministeri d’Educació i Joventut m’atorgava la beca Fulbright per al curs 2014-15. Un dia que recordaré sempre, conscient que aquesta experiència em canviaria la vida, tot i que no m’imaginava fins a quin punt. Sóc la dotzena andorrana que es beneficia d’aquesta beca. En el meu cas m’ha dut fins a Nova York, on estic cursant un Màster de Relacions Internacionals a la New York University (NYU). A banda del suport financer que comporta—tenint en compte l’elevat cost de les universitats americanes—la beca Fulbright suposa molt més que un coixí econòmic: l’accés a aquesta comunitat obre portes a tots els nivells.

Com a periodista, tinc l’oportunitat d’especialitzar-me en relacions internacionals en una de les universitats més prestigioses de Nova York. Aquest darrer mes, per exemple, he conegut periodistes com Damien Cave, corresponsal del New York Times a Amèrica Llatina; Jonathan Capehart, editor del Washington Post; o Paul Moakley, director de Fotografia de la revista TIME. Tinc la sort d’aprendre de professors que han treballat a les Nacions Unides, analistes polítics que col·laboren periòdicament amb mitjans com CNN, BBC o Al-Jazeera o consultors especialitzats en estratègies antiterroristes. A nivell personal estic descobrint ciutats fascinants i adaptant-me a un nou estil de vida. A més, aquesta experiència també m’ha aportat noves amistats d’arreu del món i amb diferents projectes: advocats, biòlegs, filòsofs, periodistes, economistes, matemàtics, entre d’altres perfils.

El programa Fubright és sinònim de prestigi. Fundada pel senador J. William Fulbright l’any 1946, aquesta beca s’ofereix a 155 països d’arreu del món. És un segell de qualitat valorat molt positivament a nivell internacional. De moment, la Fundació Fulbright ha permès a andorrans de diferents perfils estudiar en universitats com, per exemple, Columbia University, Massachussets Institute of Technology (MIT), University of Pennsylvania, University of Colorado Springs i New York University.

La renovació d’aquest conveni és, sens dubte, una molt bona notícia per al nostre país. L’objectiu: formar professionals que puguin contribuir a millorar el futur d’Andorra. Per part meva, encoratjar els andorrans a viure aquesta “experiència Fulbright” és el mínim que puc fer.

stats